El creixement del producte interior brut (PIB) de la zona euro durant el tercer trimestre de l'any es va desaccelerar al 0,2% des del 0,4% dels tres mesos anteriors, percentatge que representa el menor ritme d'expansió de l'economia de l’euro des del segon trimestre del 2014, com a conseqüència de la contracció del 0,2% soferta per Alemanya i l'estancament d'Itàlia, segons les dades publicades per Eurostat.
En comparació amb el tercer trimestre de l'any passat, el PIB de la zona euro va registrar un creixement de l’1,7%, mig punt percentual per sota de la dada corresponent al segon trimestre. Es tracta de la pitjor dada de creixement interanual de l’Eurozona des del quart trimestre del 2014.
Al conjunt de la Unió Europea (UE), el creixement del PIB durant el tercer trimestre es va moderar al 0,3% des del 0,5% observat entre abril i juny, i va registrar així l'expansió més feble des de mitjans de 2016, mentre que el creixement interanual del tercer trimestre va ser de l’1,9%, dues dècimes menys que durant el trimestre precedent.
Espanya, amb un creixement del 0,6%, va tornar a ser la gran economia de la zona euro que millor comportament va mostrar
Un dels factors que ha llastat el creixement de la zona euro i la UE durant el tercer trimestre va ser la contracció del 0,2% del PIB d'Alemanya, que havia crescut un 0,5% durant els tres mesos anteriors, percentatge que suposa seva primera dada negativa de creixement des del primer trimestre del 2015, com a conseqüència de la caiguda de les exportacions en el context de la guerra comercial desfermada pels EUA.
Així mateix, la desacceleració de la zona euro entre juliol i setembre reflecteix l'estancament de l'economia d'Itàlia, tercera major de l'euro, que durant el primer trimestre complet sota el govern de coalició entre Lliga i 'M5S' va registrar la seva pitjor dada d'expansió des del final de 2014, davant l'expansió del 0,2% del segon trimestre.
D'aquesta manera, Espanya, amb un creixement del 0,6%, en línia amb els tres mesos anteriors, va tornar a ser la gran economia de la zona euro que millor comportament va mostrar entre juliol i setembre, mentre França va accelerar la seva expansió trimestral al 0,4% des del 0,2% del segon trimestre.
Entre els països de la UE amb dades disponibles, les majors taxes de creixement trimestral durant el tercer trimestre van correspondre a Romania (+1,9%), Letònia (+1,8%) i Polònia (+1,7%), mentre que els pitjors registres es van observar a Lituània (-0,4%), Alemanya (-0,2%) i Itàlia (0%).