El Producte Interior Brut (PIB) de la zona euro va mantenir el seu ritme de creixement durant el primer trimestre. En comparació amb els tres mesos anteriors, va continuar al 0,4%, mentre que enfront del mateix període de l'any passat, el creixement va seguir a l'1,2%, segons les dades publicades aquest dijous per l'oficina d'estadística comunitària Eurostat.
A tota la Unió Europea (UE), l'economia va créixer un 0,5% durant el primer trimestre enfront dels tres mesos anteriors, mentre que va continuar a l'1,5% en comparació amb el primer trimestre del 2018.
Entre els Estats membres les dades de les quals estan disponibles per al primer trimestre de 2019, Croàcia (+1,8%) va registrar el major creixement en comparació amb el trimestre anterior, seguit d'Hongria i Polònia (tots dos +1,5%). Es va observar una disminució a Letònia (-0,1%). Itàlia va ser l'única economia que va veure el seu PIB retrocedir, en termes homòlegs (-0,1%). A Portugal, l'economia va créixer durant el primer trimestre, un 1,8% en el creixement de l'any i un 0,5% en la cadena.
El consum de les llars va tenir una contribució positiva al creixement del PIB, tant a l'Eurozona com a tota la UE
Durant el primer trimestre de 2019, la despesa en consum final de les llars va augmentar un 0,5% tant a la zona de l'euro com a la UE, després de les pujades del 0,3% i 0,4% respectivament, durant el trimestre anterior. Aquest concepte va tenir una contribució positiva al creixement del PIB, tant a l'Eurozona com a tota la UE.
La formació bruta de capital fix va augmentar un 1,1% a la zona euro i un 1,3% a la UE (després de +1,4% i +1,1%). Les exportacions van augmentar un 0,6% a la zona euro i un 0,5% a la UE (després d'un +1,2% i +1,5%). Les importacions van augmentar un 0,4% a la zona euro i un 1,2% a la UE (després del +1,2% i +1,3%).
OCUPACIÓ
A la zona euro, l'ocupació va augmentar un 0,3%, el mateix percentatge que a tota la UE, durant el primer trimestre de 2019 en comparació amb el trimestre anterior. Davant del mateix període de 2018, el nombre de persones ocupades va augmentar un 1,3% a la zona euro i un 1,2% a la UE.
Entre els Estats membres, Hongria (+1%), Espanya (+0,7%), així com Grècia, Lituània i els Països Baixos (tots +0,6%) van registrar el major creixement en comparació amb el trimestre anterior. Es van observar disminucions a Estònia (-0,4%), mentre que l'ocupació a Finlàndia i Suècia es va mantenir estable.
Segons les xifres ajustades per estacionalitat, Eurostat estima que durant el primer trimestre de 2019 hi havia 240.700.000 de persones ocupades a la UE, de les quals 159.500.000 es trobaven a la zona euro. Aquests són els nivells més alts d'ocupació mai registrats a les dues àrees. Més específicament, el nombre de persones ocupades ha augmentat en 10,8 milions a la zona euro i 16,6 milions a la UE des del nivell més baix registrat després de la crisi financera (segon trimestre del 2013 per a la zona euro, i primer trimestre de 2013 per a la UE).