El Producte Interior Brut (PIB) de la Xina va créixer un 11,5% al segon trimestre, segons les dades publicades per l'Oficina Nacional d'Estadística (ONE), la qual cosa suposa que ha posat fi a la històrica contracció del 10% soferta per la segona major economia mundial els tres primers mesos de 2020. Les borses asiàtiques, no obstant això, han tancat a la baixa.
En concret, el Shanghai Composite ha caigut un 1,41%, mentre que el Shenzhen va perdre un 1,4% i el Hang Seng d'Hong Kong va disminuir un 1,17%. Al Japó, el Nikkei 225 va baixar un 0,77%, mentre que el Topix va perdre un 0,6%. A Corea del Sud, el Kozpi va disminuir un 0,65%.
En comparació amb el segon trimestre de 2019, el PIB de la Xina va créixer entre abril i juny un 3,2%, després d'haver registrat una contracció interanual del 6,8% al primer trimestre. D'aquesta manera, el primer semestre de 2020 l'economia xinesa acumula una contracció de l'1,6% respecte dels sis primers mesos de 2019, amb un valor nominal de 45,61 bilions de iuans (5,72 bilions d'euros).
"L'economia de la Xina ha protagonitzat un repunt notablement ràpid que, fins ara, ha estat en gran manera en forma de V. La recuperació inevitablement s'alentirà durant la segona meitat de l'any ara que l'impuls inicial de la reobertura ha passat. Creiem que el PIB tornarà a la seva tendència anterior al virus a finals d'any, més ràpid que a qualsevol altra gran economia", va destacar Julian Evans-Pritchard, analista de Caìtal Economics.
Per part seva, des d'Oxford Economics, Tommy Wu va expressar la seva confiança que la recuperació de l'economia de la Xina continuï al segon semestre, recolzada per la major confiança sobre la contenció del virus i una important flexibilització de la política fiscal i monetària. "Les sòlides dades del PIB impliquen un biaix a l'alça per al nostre pronòstic de creixement del 2% per a 2020, encara que això es veu atenuat per la possibilitat d'enduriment de les polítiques a causa de les preocupacions sobre els excessos als mercats de valors, l'impacte de la imposició de noves restriccions per la Covid-19 en destins d'exportació i l'efecte negatiu d'una major deterioració de les relacions amb els Estats Units", va advertir.
Per part seva, el comerç minorista va registrar al juny una caiguda interanual de les vendes del 1,8%, la menor des del mes de gener passat i un punt percentual per sota de la caiguda del 2,8% registrada al maig. D'aquesta manera, al primer semestre de 2020, el comerç minorista xinès va caure un 11,4% respecte de la primera meitat de 2019.