l-espagne-vers-une-croissance-de-2-9-en-2016

L'economia espanyola tornarà a expandir-se un 0,7% durant el segon trimestre de l'any per quarta vegada consecutiva, segons estimacions del Banc d'Espanya recollides al seu informe trimestral sobre l'economia espanyola, publicat aquest dimecres.

L'organisme que presideix Pablo Hernández de Cos afirma que el dinamisme de l'activitat hauria continuat sustentant-se durant el segon trimestre en la fortalesa de la demanda interna, amb el consum privat mantenint "ritmes elevats d'avanç" gràcies a una menor taxa d'atur i un repunt dels salaris. No obstant això, el Banc d'Espanya adverteix que durant el tram final del trimestre "podria haver-se produït un cert afebliment del consum, com a conseqüència de la pèrdua de poder adquisitiu que es deriva del repunt de la inflació".

Pel que fa a la inversió, l'organisme afirma que la realitzada en béns d'equip s'hauria recuperat durant el segon trimestre després de la debilitat del primer. A més, en matèria comercial, l'organisme anticipa una "prolongació de l'atonia observada durant el primer trimestre" tot i l’escassa informació disponible. Una situació que atribueix a l'efecte desfasats de l'apreciació del tipus de canvi el 2017 i una menor fortalesa del comerç global durant el tram transcorregut.

A mitjà termini, les projeccions més recents publicades pel Banc d'Espanya apunten a una prolongació de la fase alcista del cicle, en un context "en què s'espera el manteniment del to expansiu de les polítiques de demanda i de la trajectòria favorable de l’economia mundial". "El creixement del PIB tendiria, però, a moderar-se durant els propers anys com a conseqüència de l'alça recent del preu del petroli, una contenció gradual dels ritmes esperats d'avanç dels mercats exteriors i un cert temperament de l'impuls expansiu procedent de la política monetària", descriu l'informe trimestral. Així, després d'avançar un 2,7% aquest any, el Banc d'Espanya preveu que el PIB creixi un 2,4% i un 2,1% el 2019 i 2020, respectivament.

L'avanç dels preus va repuntar "significativament" el maig, segons la institució, gràcies a l'impuls dels aliments no elaborats i dels béns energètics. No obstant això, l’indicat que exclou aquests dos components volàtils es va mantenir estable a l'1,3%, en una taxa "no molt diferent de la qual ha estat registrant des de l'estiu de 2017". El BdE reconeix el dinamisme que els salaris han experimentat durant els últims trimestres, que ajudaran a aconseguir un nivell d'inflació subjacent de l'1,9% el 2020.

Pel que fa als riscos relatius a l'entorn exterior, el Banc d'Espanya adverteix que aquest escenari favorable està sotmès a "les incerteses" sobre el futur de les polítiques econòmiques, derivades d'una composició parlamentària que pot dificultar la conformació de majories que impulsin l'activitat legislativa.

Noticias relacionadas

contador