- La evolución de la economía española en el último trimestre fue 'ligeramente más favorable' de lo previsto
- La demanda exterior neta ejerció una contribución neutral al crecimiento del PIB entre octubre y diciembre
Espanya va registrar un creixement del 3,2% el 2015, la major pujada des de 2007, després d'avançar un 0,8% el quart trimestre, segons l'avançament de les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquesta xifra coincideix amb la previsió realitzada pel Banc d'Espanya i se situa, no obstant això, una dècima per sota de les estimacions del Govern. Per la seva banda, l'Índex de Preus al Consumidor (IPC) va baixar un 1,9% al gener respecte del mes anterior i va retallar tres dècimes la seva taxa interanual, fins al -0,3%, a causa principalment de l'abaratiment de l'electricitat.
Centrant-nos en el PIB, el creixement del 0,8% intertrimestral és el mateix que l'experimentat el trimestre anterior, per la qual cosa se situa dues dècimes per sota de l’1% aconseguit entre els mesos d’abril i juny, fins ara el ritme trimestral d'avenç més elevat des que l'economia espanyola va iniciar la recuperació.
La taxa interanual, per la seva banda, es va situar en el 3,5% el quart trimestre de 2015, una dècima més que el trimestre anterior. D'aquesta forma, el creixement interanual del PIB se situa en nivells de finals de 2007.
Amb el repunt trimestral del PIB entre juliol i desembre de 2015 s'encadenen ja deu trimestres d'avanços, mentre que la taxa interanual acumula vuit trimestres en positiu.
L'IPC TORNA A TERRENY NEGATIU
L'Índex de Preus de Consum (IPC) va baixar un 1,9% al gener respecte del mes anterior i va retallar tres dècimes la seva taxa interanual, fins al -0,3%, a causa principalment de l'abaratiment de l'electricitat, segons l'indicador avançat publicat aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
D'aquesta manera, l'IPC interanual entra de nou en negatiu després d'haver tancat l'any 2015 en el 0,0%, recull Europa Press.
Des de gener de 2015, quan l'IPC es va situar en el -1,3%, la seva taxa més baixa des de juliol de 2009, els preus han experimentat únicament taxes positives els mesos de juny i juliol de 2015 (en tots dos casos del 0,1%) i desembre del mateix any (0,0%).
D'acord amb les dades avançades per l'INE, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va reduir tres dècimes la seva taxa interanual al gener, fins al -0,4%, i va caure un 2,5% respecte al mes de desembre. En termes mensuals, probablement per l'efecte de les rebaixes en vestit i calçat.
Les dades avançades aquest divendres per l'INE són orientatives, ja que les xifres definitives de gener es coneixeran el proper 12 de febrer.
BANC D'ESPANYA: LA DEMANDA INTERNA TIRA DEL PIB
En el seu últim butlletí econòmic de 2015, el Banc d'Espanya assenyalava que l'evolució de l'activitat l'últim trimestre de l'any passat va ser "lleugerament més favorable" del previst, la qual cosa va fer que elevés la previsió del PIB, que segueix estant una dècima per sota del 3,3% estimat pel Govern.
Per al present exercici, el Banc d'Espanya espera un comportament "dinàmic" de l'activitat, encara que el seu ritme seria "lleugerament inferior" a l'observat en trimestres recents, com a conseqüència de la moderació d'alguns dels impulsos expansius actualment vigents, com és el cas de la demanda nacional.
Així, estima un creixement mitjà anual del PIB el 2016 que podria aconseguir el 2,8%, la mateixa estimació que l'Executiu, i una dècima més que la seva previsió anterior.
El creixement projectat pel Banc d'Espanya, tant per a l'any passat com per a l'actual, se segueix sustentant en l'embranzida de la demanda interna. Segons les seves estimacions, aquesta va créixer un 3,6% el 2015 i augmentarà un 3,1% aquest any, mentre que la demanda exterior tindria una aportació negativa els dos anys a causa de la fortalesa de les importacions.
El Banc d'Espanya estimava en el seu butlletí que el consum privat va créixer el quart trimestre de l'any passat a un ritme similar a l'observat el tercer trimestre (+1%), igual que la inversió productiva privada, que es va veure afavorida per la fortalesa de la demanda final i per la bonança de les condicions financeres.
Per la seva banda, la demanda exterior neta va exercir una contribució neutral al creixement del PIB entre els mesos d’octubre i desembre. Quant a les exportacions, segons el Banc d'Espanya, el creixement de les vendes de béns va experimentar un "cert fre" malgrat l'enfortiment dels mercats de l'àrea de l'euro.