ep la deuda publicabaleares alcanza8706 millones2018 28 del pib
GOVERN - Archivo

L'economia espanyola va créixer un 0,4% en el segon trimestre, una dècima menys que en el precedent i també una dècima menys del que va avançar a finals de juliol. És el ritme de creixement trimestral més reduït en tres anys, segons la comptabilitat nacional que ha publicat aquest dilluns l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En termes interanuals, el PIB va avançar un 2% en el segon trimestre, dues dècimes menys que en el primer. L'INE va revisar recentment les sèries del PIB en el marc de la 'Revisió Estadística 2019', amb efectes generalment negatius, perquè bona part de les dades de creixement van ser revisades a la baixa.

La desacceleració trimestral en el creixement del PIB va ser conseqüència d'un augment inferior del consum, que només va avançar un 0,1%, dues dècimes menys que en el trimestre precedent, després d'estancar-se el consum de les llars i reduir-se el ritme de creixement de la despesa pública, des del 0,5% al 0,4%.

En termes interanuals, el PIB va avançar un 2% durant el segon trimestre, dues dècimes menys que durant el primer

Per la seva banda, la formació bruta de capital fix (inversió) va retrocedir un 0,2%, davant l'avanç de l'1,4% que es va experimentar en el primer trimestre. La inversió en habitatge va moderar una dècima el seu ritme de creixement trimestral, fins al 0,5%, mentre que la inversió en maquinària, béns d'equip i sistemes d'armament va tornar a taxes negatives i es va enfonsar un 1,7%, en contrast amb l'increment del 3,4% del primer trimestre.

Entre abril i juny, les exportacions van accelerar el seu avanç trimestral en més d'un punt, fins a l'1,7%, mentre que les importacions van elevar vuit dècimes el seu ritme de creixement, fins al 0,9%.

El PIB també va trepitjar una mica el fre en valors interanuals en mostrar en el segon trimestre un creixement del 2%, dues dècimes menys que en el trimestre anterior. La demanda nacional va contribuir amb un punt al creixement, nou dècimes menys que en el primer trimestre, mentre que la demanda externa va aportar un altre punt, vuit dècimes més.

Tot i la moderació del creixement interanual del PIB durant el segon trimestre, l'economia espanyola acumula 22 trimestres consecutius de taxes interanuals positives, mentre que amb l'avanç trimestral del 0,4% s'acumulen 23 trimestres consecutius d'alces.

El PIB a preus corrents va augmentar un 3,9% en taxa interanual, cinc dècimes més que entre gener i març. Amb això, el deflactor implícit de l'economia va avançar un 1,8%, percentatge sis dècimes superior al del trimestre anterior.

L'ocupació, mesurada en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, va desaccelerar dues dècimes el seu creixement interanual, fins al 2,5%, la qual cosa suposa la creació en un any de 446.000 llocs de treball equivalents a temps complet.

LES LLARS CONSUMEIXEN MENYS I LA INVERSIÓ ES DESACCELERA

En taxa interanual, l'economia espanyola va créixer durant el segon trimestre de l'any un 2%, dues dècimes menys que durant el trimestre anterior, amb una menor contribució de la demanda nacional i una major aportació de la demanda externa respecte al trimestre anterior.

Els dos principals components de la demanda nacional (consum i inversió) van mostrar durant el segon trimestre taxes positives interanuals, tot i que inferiors a les del trimestre anterior. Així, el consum va augmentar un 1%, tres dècimes menys que durant el primer trimestre, mentre que la inversió va desaccelerar el seu avanç anual fins a l'1%, des del 4,8% anterior.

Dins de la partida del consum, el de les llars va moderar cinc dècimes el seu creixement anual, fins al 0,6%, mentre que el de les institucions sense ànim de lucre es va accelerar més d'un punt, fins al 0,7%. Per la seva banda, el creixement de la despesa de les administracions públiques es va mantenir al 2,2%.

La inversió va registrar un creixement interanual de l'1% després de moderar el repunt interanual de la inversió en habitatge més d'un punt, fins al 2,9%, i entrar en negatiu la inversió en maquinària, béns d'equip i sistemes d'armament (-1,7%, enfront del 8,1% del primer trimestre).

LES EXPORTACIONS TREPITGEN L'ACCELERADOR MENTRE CAUEN LES IMPORTACIONS

Durant el segon trimestre de l'any, les exportacions van accelerar el seu creixement interanual gairebé dos punts, fins al 2,2%, mentre que les importacions van retrocedir un 0,7%, ampliant la caiguda que havien experimentat durant el primer trimestre (-0,4 %).

Des de l'òptica de l'oferta, només la indústria va presentar durant el segon trimestre un millor comportament interanual que durant el trimestre anterior. Així, el valor afegit brut d'aquest sector va créixer un 0,2%, davant del retrocés del 0,7% registrat durant el trimestre anterior.

Per contra, la construcció va moderar la seva taxa de creixement interanual fins al 5,2%, des del 6,4% del primer trimestre, mentre que l'agricultura es va enfonsar un 4,6%, enfront de l'estancament que va patir durant el primer trimestre. Per la seva banda, els serveis van moderar el seu creixement interanual una dècima, fins al 2,8%.

Segons l'INE, la renda nacional bruta es va situar en 314.895 milions d'euros durant el segon trimestre

Segons l'INE, la renda nacional bruta es va situar als 314.895 milions d'euros durant el segon trimestre, un 4% més que durant el mateix període de 2018, mentre que la renda nacional disponible es va incrementar un 3,9%, fins als 312.776 milions d'euros.

EL CREIXEMENT DE L'OCUPACIÓ TAMBÉ ES MODERA

Quant a l'ocupació, l'INE assegura que aquesta variable, mesura en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, va créixer entre abril i juny un 0,5% respecte al trimestre anterior, una dècima menys que durant el trimestre anterior.

En taxa interanual, l'ocupació va registrar un avanç del 2,5%, dues dècimes menys que durant el trimestre anterior, percentatge que suposa la creació neta aproximada de 446.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any.

Durant el segon trimestre, l'ocupació en la construcció va moderar el seu creixement interanual al 5%, mentre que l'ocupació a la indústria i als serveis va accelerar el seu avanç quatre i una dècima, respectivament, fins a l'1,4% i el 2,7%. Per contra, l'agricultura va destruir ocupació per sisè trimestre consecutiu i a major intensitat que entre gener i març, amb un retrocés interanual de l'1,6%.

S'ACCELERA L'AVANÇ DE LA REMUNERACIÓ DELS ASSALARIATS

L'ocupació assalariada, per la seva banda, va créixer un 2,7% interanual entre abril i juny, quatre dècimes menys que durant el trimestre anterior. La productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet va retrocedir un 0,5% i la productivitat per hora efectivament treballada es va incrementar un 0,7%.

En aquest context, la remuneració dels assalariats va passar de créixer un 5% a augmentar un 5,2%, el seu major repunt des del tercer trimestre del 2008. Aquest creixement és conseqüència de l'evolució del nombre d'assalariats i de l'augment en cinc dècimes de la remuneració mitjana per assalariat (de l'1,9% al 2,4%).

Així, el creixement del cost laboral per unitat de producte (CLU) es va situar al 2,8%, un punt superior a la variació experimentada pel deflactor implícit de l'economia (1,8%).

Noticias relacionadas

contador