• En el pitjor dels escenaris estima que l'economia podria caure fins a un 12,5%
  • Preveu un repunt de l'economia fins al 5,4% l'any vinent
ep el director general de funcas carlos ocana el pasado 6 de febrero
Óscar Cañas - Europa Press - Archivo

La Fundació de les Caixes d'Estalvi (Funcas) estima que el PIB caurà enguany un 7% a conseqüència de la crisi del coronavirus, que elevarà el dèficit públic al 10% del PIB i provocarà la destrucció de 900.000 ocupacions.

Així ho recullen les noves estimacions de Funcas per als anys 2020 i 2021, en les quals es preveu un repunt de l'economia fins al 5,4% l'any vinent, de manera que el PIB no recuperarà el seu nivell pre-crisi fins a l'any 2023.

Funcas estima una "forta contracció" del PIB durant la primera meitat d'enguany i un rebot a partir del tercer trimestre, que no compensarà "el terreny perdut" durant la primera part de l'any.

La fundació considera que, de moment, les necessitats més urgents de finançament estan garantides, però el repunt recent de les primes de risc mostra que serà necessària una acció "encara més vigorosa del BCE", atès que si les polítiques no resulten efectives per a mantenir el potencial de creixement i la prima de risc es dispara, l'escenari seria pitjor de l'esperat.

CAIGUDA DEL PIB DEL 12,5% EN EL PITJOR ESCENARI

D'acord amb aquest pitjor escenari, la fundació de les caixes preveu una contracció de l'economia del 12,5% enguany i una taxa d'atur del 24%.

Quant a l'impacte de la crisi sobre el mercat de treball, Funcas estima una pèrdua de 900.000 llocs de treball enguany, i afegits als afectats per ERTOs, elevaria la pèrdua d'ocupacions a 2,3 milions.

Així, la taxa d'atur se situarà enguany en un 18,8%, baixant fins a un 17,1% al 2021. Si els treballadors afectats per ERTOs comptessin com a aturats, la taxa de desocupació del 2020 arribaria al 24,4%.

Respecte al dèficit públic, que superarà enguany el 10% del PIB per la recessió i les mesures de suport a l'economia, Funcas estima que la recaptació podria reduir-se en 56.000 milions d'euros respecte a 2019 i la despesa podria incrementar-se en 28.800 milions, per la qual cosa la necessitat de finançament de les administracions públiques arribaria als 118.300 milions, comparat amb 32.900 milions un any abans.

DEUTE DEL 115% DEL PIB

En 2021, les previsions de Funcas apunten a una caiguda del dèficit fins al 6,4% del PIB, la qual cosa deixaria el deute en valors pròxims al 115% del PIB, 20 punts més que abans de la crisi.

"El confinament i el tancament de gran part de l'activitat per la crisi del coronavirus impactaran de forma molt severa en l'economia espanyola enguany", subratlla Funcas, que adverteix que hi haurà sectors molt colpejats, com el comerç minorista, allotjaments, restaurants o activitats culturals i esportives, que suposen prop del 15% del PIB.

CAIGUDES DEL 20% EN ALGUNS SECTORS

En concret, estima que el sector més afectat és el dels serveis d'allotjament i restaurants, que podria caure un 20% enguany, seguit de la construcció (-5%) i indústria manufacturera (-4,7%).

Per contra, només agricultura, indústries extractives i energètiques, i administració pública, sanitat i educació, mantindrien un nivell de PIB similar a l'anterior a la crisi sanitària.

Segons Funcas, pel costat de la demanda, el "xoc també serà sever", atès que les llars ajustaran la seva despesa en consum, tant pel confinament com per la menor renda disponible i l'augment sense precedents de l'estalvi de precaució.

L'impacte sobre la inversió serà encara més intens, subratlla Funcas, a causa de l'aturada de l'activitat i la forta deterioració de les expectatives de les empreses. Per part seva, les exportacions es ressentiran de l'enfonsament dels mercats internacionals i de la caiguda inèdita dels ingressos per turisme.

MESURES ADOPTADES

Les previsions de les caixes incorporen, així mateix, el compliment del pla d'emergència anunciat pel Govern al març, amb la hipòtesi que la recessió no es traslladarà al sector financer i que els esforços de contenció de les primes de risc per part del BCE seran reeixits.

En aquest sentit, Funcas destaca que la capacitat de rebot de l'economia espanyola estarà determinada per la durada del virus, però també per l'efectivitat de les mesures acordades durant el confinament.

"Es tracta de limitar el tancament d'empreses i la pèrdua massiva de llocs de treball, per intentar mantenir la capacitat productiva. La pèrdua de prop de 100.000 empreses al març (un 7,4% del total) mostra que aquest és un dels principals riscos per al país", subratlla.

Així mateix, afirma que la recuperació dependrà també de la capacitat de finançament del deute públic i privat, i afegeix que el volum d'emissions del Tresor haurà d'ampliar-se per cobrir el dèficit generat per la crisi, així com el deute privat, que indirectament heretarà l'Estat per l'assumpció de passius.

Noticias relacionadas

contador