le chancelier allemand olaf scholz lors d une conference de presse a la chancellerie a berlin 20240817155013

El producte interior brut (PIB) d'Alemanya va caure un 0,1% al segon trimestre del 2024 en comparació amb el primer trimestre d'aquest any després d'ajustar per preus, variacions estacionals i calendari, segons ha informat aquest dimarts l'Oficina Federal de Estadística (Destatis). Aquesta dada confirma el resultat publicat al primer comunicat del 30 de juliol.

"Després del lleuger augment al trimestre anterior, l'economia alemanya va tornar a desaccelerar-se a la primavera", afirma Ruth Brand, presidenta de l'Oficina Federal d'Estadística. El PIB el primer trimestre del 2024 va augmentar un 0,2% en comparació amb el trimestre anterior.

En general, la despesa en consum final es va mantenir estable en comparació amb el trimestre anterior i va registrar un lleuger augment del 0,1% al primer trimestre del 2024 després de l'ajust per preus, estacionalitat i calendari, explica Destatis. La despesa en consum final de les llars va disminuir un 0,2%, després d'un augment al començament de l'any (revisat al +0,3% al primer trimestre del 2024 en comparació amb el quart trimestre del 2023). Tot i això, la despesa en consum final del Govern ha augmentat notablement un 1,0% en comparació amb el trimestre anterior.

Després d'un desenvolupament lleugerament positiu al trimestre anterior, la formació bruta de capital fix va disminuir significativament al segon trimestre del 2024. En comparació amb el trimestre anterior, la formació bruta de capital fix en maquinària i equip va caure un 4,1% després d'ajustar per preus, estacionalitat i calendari, i aquesta caiguda encara va ser més pronunciada que la de la formació bruta de capital fix en construcció (-2,0%).

Tampoc no hi va haver contribucions positives del comerç exterior. Al segon trimestre del 2024, les exportacions totals de béns i serveis van disminuir un 0,2% respecte al primer trimestre del 2024. Les importacions de béns i serveis es van estancar en comparació del trimestre anterior (0,0%).

Al segon trimestre del 2024, el valor agregat brut ajustat per preus, estacionalitat i calendari va disminuir un 0,1% en comparació amb el primer trimestre del 2024. Es van registrar tendències divergents entre els sectors econòmics. La caiguda més pronunciada es va observar a la indústria de la construcció (-3,2%), després que les condicions climàtiques al començament de l'any hi tinguessin un efecte positiu. L'acompliment econòmic a la manufactura va caure lleugerament un 0,2%. Dins de la manufactura, va augmentar la producció de vehicles de motor, remolcs i semiremolcs i de productes químics. Per contra, altres branques, com la fabricació de maquinària i equip i equips elèctrics, van registrar disminucions en la producció. El sector econòmic agregat de comerç, transport, allotjament i serveis d'alimentació (-0,6%) i el sector d'altres serveis (-0,2%) tampoc no van aconseguir millorar el seu exercici econòmic al segon trimestre del 2024. No obstant això, hi va haver senyals positius d'altres branques de serveis: després de l'ajust per preus, l'estacionalitat i el calendari, el valor agregat brut dels serveis empresarials va mostrar l'augment més substancial (+0,9%) en comparació amb el trimestre anterior.

El PIB al segon trimestre del 2024 va augmentar un 0,3% ajustat per preus en comparació amb el segon trimestre del 2023. Després de l'ajust per preus i calendari, el PIB es va estancar (0,0%) en comparació amb el mateix trimestre de l'any anterior, ja que hi va haver un dia laborable addicional al segon trimestre del 2024.

L'OPINIÓ DELS EXPERTS

El feble consum privat i la caiguda de l'activitat al sector de la construcció van portar l'economia alemanya a tornar a contraure's al segon trimestre, expliquen els economistes d'ING.

"Mentre el consum privat va caure un 0,2% trimestral i les inversions es van desplomar en més d'un 2% trimestral, el consum del Govern va augmentar un 1% trimestral. Les exportacions netes també van ser un llast per al creixement. De fet, el exercici de l'economia alemanya al segon trimestre sembla una reversió de l'exercici del primer trimestre", detallen.

Tot i això, afirmen que "encara és massa aviat per perdre l'esperança, fins i tot si les perspectives no són molt encoratjadores".

contador