oil portada

Jornada de lleugeres caigudes al mercat de futurs del petroli després dels atemptats de París de divendres i la intensificació dels bombardejos a Síria, que fan augmentar el risc geopolític a la regió. El petroli que exporta l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) cau per sota dels 40 dòlars, el nivell més baix des del 2009.

Cap a les 16.00 hores, els futurs del petroli West Texas al mercat de matèries primeres de Nova York cauen un 0,7%, fins a 40,45 dòlars. Per la seva banda, els futurs del Brent baixen un 1,4% fins a 43,8 dòlars.

Així mateix, el preu dels barrils que exporta l'OPEP cau per sota dels 40 dòlars, fins al nivell més baix des del 2009, segons informa Dow Jones, cita la CNBC.

RISC GEOPOLÍTIC

Els retrocessos es produeixen després d'un cap de setmana marcat pels atacs terroristes a París i pels bombardejos de França a Síria amb l'objectiu d'atacar l'Estat Islàmic.

Això ha fet augmentar el risc geopolític a l’Orient Mitjà. «La prima de risc és un factor al mercat després dels atemptats de París», opina Frank Klump, analista de petroli de Landesbank Baden-Wuerttemberg, en declaracions a la CNBC.

L'augment de la tensió hauria de pressionar a l'alça els preus de les matèries primeres. No obstant això, al mercat continua pesant l'excés d'oferta. L'OPEP, liderada per l’Aràbia Saudita, fa més d'un any que aplica una estratègia centrada a augmentar la quota de mercat a escala mundial i perjudicar els nous competidors aliens al grup, especialment els productors d'esquist dels Estats Units.

No obstant això, països de l'OPEP han criticat obertament aquesta estratègia i han demanat un canvi, com Veneçuela o l’Iran, per impulsar els preus. La resta de membres (Algèria, Angola, l’Equador, l'Iraq, Kuwait, Líbia, Nigèria, Qatar i la Unió dels Emirats Àrabs) també han patit en les seves economies l'impacte d'un nivell reduït dels preus del petroli.

En aquest sentit, un delegat de l'OPEP d'un país productor del golf Pèrsic ha assegurat, segons recull la CNBC, que els preus del petroli tindran suports per pujar a mitjà termini en les tensions geopolítiques, especialment si la comunitat internacional pren mesures per reduir el contraban de petroli i ataca les instal·lacions que es troben sota control de l'Estat Islàmic a Síria i l'Iraq.

contador