• El aumento de la capacidad estadounidense presiona los precios
  • Las dudas sobre la economía y el potencial impacto en la demanda también afectan
yacimiento petroleo mexico port

El nou augment en l'activitat de perforació dels Estats Units ha tornat a posar el focus en la producció de petroli de la primera economia mundial, i que va arribar a ser el principal productor de cru el 2014 per davant de l'Aràbia Saudita. Així, enmig de les preocupacions sobre el creixement global, els preus han retrocedit els últims dies fins a mínims de dos mesos.

En concret, el cru cotitza amb nivells un 10% inferiors al 23 de juny, hores abans que es conegués el resultat del referèndum al Regne Unit sobre la permanència a la Unió Europea. El Brexit accentua els temors a una frenada de l'economia mundial, i per tant sembra més dubtes al voltant de la demanda de la matèria primera.

Divendres les dades de Baker Hughes sobre la indústria petroliera nord-americana van mostrar que han augmentat els equips d'extracció de petroli en 10 noves plataformes fins a un total de 351, un increment que confirma una tendència de recuperació, després que durant mesos els preus baixos provoquessin multitud de fallides i tancaments de pous. "Els preus del petroli van continuar la seva tendència de debilitat ja que els inversors segueixen preocupats per l'augment de l'activitat d'extracció als Estats Units, la qual cosa afectaria la producció, i els inventaris segueixen sent elevats", assenyala ANZ en un informe que recull MarketWatch.

Aquest dimarts els preus han cotitzat amb lleugeres caigudes durant la matinada, amb els mercats asiàtics operant, i el Brent, barril de referència a Europa, ha marcat un mínim de dos mesos en 46,09 $, mentre que el West Texas, referència als Estats Units, ha fet el mateix en 44,51 $. Els preus han rebotat i cotitzen en el moment de l'obertura de les borses europees amb lleugers guanys.

ESTABILITAT DESPRÉS D'UN REBOT DEL 80%

Malgrat aquesta correcció, que es produeix després de dos mesos d'escàs moviment i un rebot anterior del 80% des dels mínims de 12 anys marcats al febrer per sota dels 30 dòlars, alguns experts creuen que l’'or negre' es mantindrà estable durant els propers mesos. En concret, un informe de Goldman Sachs citat per CNBC assenyala que els preus seguiran en un interval entre els 45 i els 50 dòlars durant el proper any.

De la mateixa opinió és el ministre d'Energia de l'Aràbia Saudita, Khaled al-Faleh, i el secretari general de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), Abdullah Salem El-Badri, que han assegurat els últims dies que el mercat s'està equilibrant. No obstant això, el dubte és saber si aquests preus mantindran estable el nombre de plataformes petrolíferes als Estats Units o si continuaran augmentant i per tant augmentant la producció dels Estats Units, cosa que està passant les últimes setmanes, després de revertir la tendència de tancament de punts d'extracció de 2015 i principis de 2016.

contador