• L'OPEP va acordar una quota de producció per primera vegada en dos anys
  • Encara queden molts dubtes per resoldre fins la propera reunió del 30 de novembre
  • Avui es publiquen als Estats Units els inventaris de cru, clau per als preus
crude oil

El petroli no deixa de rebotar, des que l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) anunciés un canvi d'estratègia amb el seu primer acord sobre un sostre de producció en dos anys. Encara que els analistes adverteixen que hi ha moltes incògnites per resoldre, els inversors segueixen prenent posicions.

Així, els preus s'anoten un altre 1% aquest dimecres, amb el barril tipus Brent, referència a Europa, en els 51 dòlars per primera vegada des de l'agost i prop dels màxims anuals, mentre que el West Texas, referència als Estats Units, salta per sobre dels 49 dòlars.

ETF Securities: "El fet que el càrtel limiti només la producció als 33 milions de barrils diaris, no contribueix gaire a equilibrar el mercat"

Els futurs del Brent havien tancat el 27 de setembre en els 46,52 $ en el mercat de matèries primeres de Nova York (Nymex, per les sigles en anglès). L'endemà, amb l'acord a Algèria dels membres de l'OPEP, es va disparar un 6%, i des del pacte assolit en el marc del Fòrum Internacional de l'Energia, es dispara ja un 10%.

Avui dimecres es publiquen els inventaris de cru, referència clau per conèixer l'excés de reserves de les empreses nord-americanes. El consens d'analistes de Reuters projecta un increment de 2,68 milions de barrils, davant la caiguda d'1,9 milions de la setmana passada.

DUBTES FINS AL 30 DE NOVEMBRE

Fins al 30 de novembre els inversors no sabran si l'acord són simples paraules o un canvi d'estratègia, ja que si s'implementa, "serà el primer sostre de producció en dos anys", explica Nitesh Shah, analista d'ETF Securities. "El fet que el càrtel limiti només la producció als 33 milions de barrils diaris, no contribueix gaire a equilibrar el mercat. Seguim creient que la gran retallada de producció per assolir aquest equilibri la realitzaran països que no pertanyen a l'OPEP", afegeix.

"El preu del cru s'ha estabilitzat i les previsions és que a poc a poc es tendeixi a reduir l'excés de producció. La part negativa, és la tendència a la baixa dels marges de refinació", argüeixen els analistes de Bankinter en el seu informe trimestral de mercats, en què milloren la recomanació des de 'vendre' fins a 'neutral'.

contador