Els preus del petroli no aconsegueixen mantenir-se després de disparar-se gairebé un 3%, fins a màxims de dues setmanes, gràcies al repunt del risc geopolític arran del caça rus abatut per les autoritats turques. No obstant això, els inversors han tornat a centrar-se en la realitat del petroli, marcada per l'excés d'oferta.
Els futurs del petroli tipus Brent, de referència a Europa, cauen un 1,8%, fins a 45,26 dòlars, al mercat de matèries primeres de Nova York (NYMEX) cap a les 16.25 hores. Els futurs del West Texas, per la seva banda, retrocedeixen un 1,84%, fins a 42,08 dòlars.
Aquest dimarts el petroli va viure un ral·li marcat per l'escalada del risc geopolític que el va portar a disparar-se gairebé un 3%, fins a màxims de dues setmanes. A la intensificació dels bombardejos a Síria per part de França, Rússia i els Estats Units, s'hi afegia l'abatiment d'un caça rus per part de les autoritats turques.
Com va passar dilluns de la setmana passada, després de la cadena d'atemptats de París i l'anunci del president de França, François Hollande, d'augmentar els atacs a Síria, els inversors s'havien oblidat dels fonamentals de l'oferta i la demanda.
GUERRA DE PREUS
Aquest dimecres han tornat a centrar-se en una realitat: l'excés d'oferta. L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), liderada per l’Aràbia Saudita, mantindrà la seva estratègia de bombar cru per guanyar quota de mercat i perjudicar els nous competidors aliens al càrtel, com els productors d'esquist dels Estats Units.
«Tret que els productors de fora de l'OPEP diguin que estan disposats a ajudar, crec que no hi haurà cap canvi», assenyala el delegat d'un important productor de l'OPEP, segons informa Reuters. «L'OPEP no farà una retallada pel seu compte.»
Així doncs, l'OPEP continuarà la seva estratègia malgrat la bel·ligerància que hi han mostrat en contra membres com Veneçuela o l’Iran. L'organització ja va intentar convidar altres productors importants com Mèxic o Rússia a unir-se a una retallada global de la producció que impulsi els preus, però aquests països s’hi van negar.
La preocupació és màxima al si de l'organització, tenint en compte un augment previsible de l'oferta davant l'aixecament de les sancions a l’Iran. «L’Iran està anunciant que la seva producció augmentarà tan aviat com li aixequin les sancions, i hem de fer-hi alguna cosa. Nosaltres (l'OPEP) no ens podem permetre entrar en una guerra de preus. Necessitem estabilitzar al mercat», va assenyalar diumenge Eulogio del Pino, ministre de Petroli de Veneçuela, segons recorda Reuters.
AUGMENT DE LES RESERVES ALS EUA
Es mantenen les pèrdues per als futurs del petroli amb les dades d'inventaris dels Estats Units. Les reserves de petroli comercial van augmentar un milió de barrils durant la setmana passada, fins a un total de 488,2 milions de barrils.
En total, els inventaris de petroli es van incrementar 2,6 milions de barrils durant la setmana, segons dades de l'Administració d'Informació d'Energia (EIA, per les sigles en anglès) que recull la CNBC. Els analistes esperen un increment d'1,2 milions.