• Aquesta actualització del creixement coincideix amb la realitzada per Funcas el 3 de novembre
cataluna caida mercados

Tretze dels 17 serveis d'anàlisi que participen en el panell de Funcas han rebaixat la seva previsió de creixement del PIB per 2018, la major part d'ells a causa, en la seva totalitat o en part, de la crisi política a Catalunya. En conjunt, la previsió queda al 2,6%, una dècima menys que en l'anterior panell. La majoria dels panelistes que no ha modificat la seva previsió argumenta que encara és aviat per quantificar l'impacte.

Aquestes previsions coincideixen amb les realitzades el passat 3 de novembre pel Funcas, als seus Previsions econòmiques 2017-2018. Per a aquest any, la previsió de creixement es manté al 3,1%, tot i el lleuger retallada de l'estimació per al quart trimestre fins al 0,7%. La demanda nacional aportarà 2,5 punts i el sector exterior 0,6 punts, tot i que s'ha rebaixat el creixement esperat de les exportacions i de les importacions.

La taxa mitjana anual d'inflació serà del 2% el 2017, una dècima més que al panell de setembre, mentre que el 2018 es moderarà fins a l’1,5%. Les taxes interanuals de desembre seran de l’1,2% i l'1,6% aquest any i el pròxim, respectivament.

Durant els últims dies d'octubre i primers de novembre, el petroli ha escalat fins als 65 dòlars i si es manté en aquest nivell, conduiria a un canvi substancial en l'escenari sota el qual s'elaboren les previsions, amb un impacte rellevant no només en la inflació sinó també en altres variables com el consum o la inversió.

La taxa d'atur mitjana anual es reduirà fins al 17,1% el 2017 i fins al 15,3% el 2018 (davant el 15,2% de l'anterior panell). La previsió de dèficit públic per a aquest any és del 3,1% del PIB i per 2018 s'espera un 2,4%.

CEOE TAMBÉ REBAIXA TRES DÈCIMES LA PREVISIÓ

La Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) ha retallat tres dècimes la seva previsió sobre el creixement de l'economia espanyola per 2018, des del 2,8% al 2,5%, per l'impacte de la incertesa política i econòmica que ha generat la crisi a Catalunya. Es tracta, explica la patronal, d'un escenari central, en què l'impacte de la crisi catalana serà "moderat" i comportarà un menor creixement del previst tant al quart trimestre del 2017 com al llarg del proper exercici.

En aquest escenari, la CEOE preveu que la creació d'ocupació es modera el 2018 fins a l'entorn dels 428.000 nous ocupats, enfront dels 500.000 amb què estima que es podria finalitzar el 2017, segons el Panorama Econòmic que elabora el Servei d'Estudis del Departament d'Assumptes Econòmics i Europeus de CEOE.

La previsió de creixement econòmic per a 2018 realitzada per l'organització empresarial (2,5%) coincideix amb l'efectuada per la Comissió Europea al seu últim informe de tardor i es troba dues dècimes per sobre de la del Govern, que recentment la va rebaixar des del 2,6% al 2,3% per la situació a Catalunya.

De cara al quart trimestre d'aquest any, la CEOE preveu que l'alentiment del consum i la inversió observada durant el tercer trimestre podria portar el PIB a créixer menys d'un 0,8% entre octubre i desembre, per sota, per tant, de la taxa trimestral registrada durant els mesos d'estiu.

"Les perspectives per al quart trimestre segueixen apuntant a una desacceleració de l'activitat, si bé no molt acusada. La incertesa política i econòmica que ha generat la crisi a Catalunya està afectant fonamentalment el turisme i alguns components del consum privat, de manera que s’anticipa un menor ritme de creixement al darrer període de l'any", assenyala la patronal al seu informe.

Noticias relacionadas

contador