- Els economistes que recull la Fundació de les Caixes d'Estalvi eleven la previsió de creixement en tres dècimes fins al 3,1%
- La productivitat de l'economia augmentarà un 0,4% durant aquest i el proper any
Els serveis d'estudis van revisant, un any més, les seves previsions de creixement per a Espanya a l'alça a mesura que avança l'exercici. Així ho ha fet aquest dimecres el panell d'experts de Funcas, que eleva la seva projecció tres dècimes fins al 3,1%. Aquesta estimació està en línia amb el consens i, com la resta d'economistes, maneja una previsió que supera el 3% que ha establert el Govern en el seu últim quadre macro.
El consens és clar. Espanya creixerà més del 3%. Així ho esperen 15 dels 17 panelistes de Funcas, que creuen que el PIB espanyol s'expandirà més d'un 3%. Entre ells hi ha els serveis estudis dels principals bancs. I també els propis economistes de Funcas, que situen la previsió al 3,2%. "La millora respon a una aportació més gran del previst de la demanda nacional i del sector exterior", explica la fundació, amb increments projectats del 2,5% i del 0,6% respectivament.
El panell d'experts preveu, així mateix, un creixement del 2,7% el 2018, dues dècimes més que en l'anterior estimació. Mentre que en Funcas projecten que l'increment del PIB l'any que ve serà del 2,8%. En aquest sentit, el consum de les llars seguirà tirant de l'economia, amb augments del 2,6% aquest any i del 2,4% el pròxim, mentre que el consum públic creixerà un 0,9% i un 1,1%. La inversió (formació bruta de capital fix) s'expandirà més del 4% i les exportacions a prop del 7% el 2017 i gairebé un 5% el 2018. Major variabilitat entre les projeccions hi ha amb la construcció, que per al Govern serà un dels sectors que més creixement aportarà a l'economia. En aquest cas, les estimacions van des de l'increment de l'activitat del 2,7% que espera Intermoney fins al 4,5% que apunta Funcas.
Funcas: "La millora respon a una aportació més gran del previst de la demanda nacional i del sector exterior"
El creixement de l'economia vindrà acompanyat pel repunt de l'ocupació, que arribarà al 2,7% aquest any i el 2,3%, el pròxim. En aquest sentit, les previsions són molt semblants en tots els casos, mentre que la taxa d'atur baixarà fins al 17,3% aquest any, segons la mitjana de totes les estimacions, que estan entre el 17% de Funcas i l'Institut Complutense de Anàlisi Econòmica (ICAE-UCM), i el 17,9% que projecta Axesor.
D'aquesta manera, les previsions apunten que l'atur baixarà aquest any a entorns d'entre el 17% i el 18%. És a dir, en línia amb la mitjana històrica si s'utilitza per al càlcul la sèrie històrica que facilita el Fons Monetari Internacional (FMI), amb dades entre 1980 i 2016. En aquest cas, la mitjana històrica arriba al 17,4%, la qual cosa denota els alts nivells d'atur de l'economia espanyola amb tres pics per sobre del 20% en cicles recessius. Si es mantingués constant la dada de població activa del primer trimestre, en 22,7 milions -ha caigut durant els últims anys-, Espanya aconseguiria el seu nivell d'atur mitjà de les últimes quatre dècades amb gairebé 4 milions de desocupats.
D'altra banda, i tot i la petició de la ministra Fátima Báñez i les bones intencions al respecte anunciades pel president de la CEOE, Juan Rosell, els salaris no augmentaran d'acord amb els llocs de treball generats. Els costos salarials pujaran un 0,9% el 2017 i un 1,4% el 2018, segons el consens de panelistes de Funcas. Encara amb la contenció salarial, el creixement de la productivitat serà anèmic, amb un 0,4% esperat per a aquest i el proper any.
Previsions de creixement del grup d'experts de Funcas