ep archivo   un grafico en un ordenador portatil con billetes y monedas
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

El Panell de Funcas ha elevat les previsions sobre l'economia espanyola. Ara, espera que el Producte Interior Brut (PIB) creixi un 2,2% el 2023, xifra que suposa una dècima més respecte a les seves anteriors projeccions. Amb vista al 2024, la previsió es manté sense canvis, amb un creixement de l'1,8%.

El millor comportament de l'economia espanyola aquest any es deu, segons expliquen, a la contribució de la demanda nacional, que aportarà 1,2 punts percentuals al creixement del PIB, quatre dècimes més que a l'estimació anterior, amb una revisió a l'alça tant de la inversió com del consum públic i privat. Per la seva banda, el sector exterior sumarà un punt, tres dècimes menys que a l'anterior panell.

Tot i això, calculen que el proper any l'aportació del sector exterior serà lleugerament negativa, mentre que la demanda nacional sumarà 1,9 punts. Esperen que tant el consum de les llars com la inversió tinguin un creixement superior al del 2023, mentre que el consum públic creixerà menys que aquest any.

Pel que fa als preus, estimen que la inflació continuarà augmentant des del començament d'any. La seva previsió apunta que la taxa general mitjana anual acabarà el 2023 al 3,6%, mentre que la taxa subjacent se situarà al 5,7%, les dues sense canvis respecte a l'anterior consens.

Per al 2024, la previsió s'ha revisat a l'alça en el cas de la taxa general, col·locant-la al 3%. La inflació subjacent continua al 3,1%. En termes interanuals, l'índex general se situaria el desembre d'aquest any al 3,8% i al 2,4% al desembre del 2024.

Respecte a la desocupació, el Panell de Funcas ha revisat a la baixa la taxa mitjana anual, situant-la al 12,3% per al 2023 i al 12% per al 2024, sent-ne una de les variables que pateixen més revisions.

Mentrestant, calculen que el dèficit públic es reduirà el 2023 i el 2024. En particular, el saldo negatiu dels comptes públics seria del 4,1% del PIB aquest any i del 3,6% l'exercici proper, xifres que estan per sobre del que esperava el Govern, el Banc d'Espanya i l'OCDE.

Noticias relacionadas

contador