ep el ministro de economia comercio y empresa carlos cuerpo 20240715105804
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press

El Panel de Funcas ha anunciat aquest dilluns que ha decidit millorar tres dècimes la previsió de creixement de l'economia espanyola per a aquest any, de manera que ara estima que el Producte Interior Brut (PIB) avanci un 2,4%. De fet, els panelistes han elevat una dècima l'estimació per al segon trimestre, fins al 0,5%, mentre que les previsions per al tercer i quart trimestres es mantenen al 0,4%.

El Panel ha pres aquesta decisió per la revisió a l'alça de la taxa de creixement del PIB al primer trimestre de l'any i l'avenç a què apunten els indicadors del segon trimestre, com ara l'afiliació o l'entrada de turistes. Tot i això, ha informat que la previsió per al 2025 es manté al 2%, amb taxes intertrimestrals de creixement del 0,5%.

Pel que fa a la composició del creixement, el col·lectiu comenta que de les tres dècimes revisades a l'alça, dues dècimes procedeixen de l'aportació de la demanda interna i una de la contribució del sector exterior.

"En un context en què persisteixen els conflictes geopolítics i bèl·lics i es recrueixen les tensions proteccionistes, la taxa d'inflació encara se situaria per sobre del 2% durant tot el període de previsió. La taxa general es mantindrà per sobre del 3% als propers mesos, i acabarà al 3,1% al desembre, amb una mitjana anual del 3,2%”, apunta.

I ja per al desembre del 2025 "s'espera un 2,2% i de mitjana anual un 2,3%" d'inflació. Pel que fa a la taxa subjacent, el Panel ha retallat la previsió lleugerament, una dècima tant el 2024 com el 2025, fins al 3% i el 2,3% respectivament.

Així mateix, el consens de panelistes espera per al 2024 un creixement de l'ocupació del 2,1% i, per a l'any que ve, l'1,7%. A més, estima que la taxa d'atur mitjana anual se situarà aquest any a l'11,5%, i a l'11,1% el 2025.

D'altra banda, la previsió de dèficit públic per a aquest any s'ha revisat a la baixa, fins al 3,3% del PIB –una dècima menys que a l'anterior panel–, mentre que per al 2025 es manté sense canvis al 3,1% del PIB.

I el Panel manté la previsió d'un camí d'ajustaments suaus en política monetària. "Després de la retallada de la facilitat de dipòsits d'un quart de punt al juny, se'n produirien dos més fins a finals d'any, i tres més en el transcurs del 2025", explica a la nota.

Així, els tipus d'interès de mercat "seguirien una tendència similar, encara que menys acusada, amb un Euribor que tancaria el 2024 al voltant del 3,3% i baixaria fins al 2,8% a finals del 2025, sense canvis respecte a la anterior enquesta entre els panelistes".

Noticias relacionadas

contador