- La venda de bons espanyols redueix el seu preu al voltant del 0,6%
- La rendibilitat del deute deu anys s'eleva fins al l'1,67%
El nou capítol de la crisi catalana, amb la carta de Carles Puigdemont i la resposta del Govern, ha tornat a provocar una onada de vendes de bons espanyols. Aquesta vegada, molt més suau que durant la sessió posterior a l'1 d'octubre o el 10 d'octubre, encara que suficient per provocar un repunt de la primera de risc del 3% fins als 126 punts.
Aquesta xifra és la més alta des del 10 d'octubre, quan el president de la Generalitat va comparèixer al Parlament de Catalunya per valorar els resultats del referèndum il·legal i sense garanties de l'1 d'octubre. Llavors no va quedar clar si havia declarat la independència, cosa que assegura no haver fet a la carta enviada avui a l'Executiu de Mariano Rajoy encara que amenaça de sotmetre la declaració unilateral d'independència (DUI) a votació del parlament català.
La resposta del mercat ha tornat a ser negativa, com gairebé sempre que hi ha senyals d'incertesa. El bo espanyol a 10 anys cotitza al mercat secundari amb descensos en preu del 0,6% mentre que la rendibilitat puja 0,65 punts bàsics fins a l'1,67% -per la relació inversa entre preu i rendiment-, també el nivell més alt des del passat 10 d'octubre.
Les primes de risc perifèriques cotitzen també a la baixa. La portuguesa baixa un 1% fins als 196 punts; la italiana, un 0,7% fins als 165 punts; i la grega, mig punt percentual fins als 515. Al contrari que el que passa amb aquests bons, el 'bund' alemany a 10 anys es mou gairebé pla, encara que amb lleus pujades en preu, cosa que redueix la seva rendibilitat per sota del 0,4%.