ep archivo   nombre de norges bank en la fachada de su sede en oslo
NORGES BANK - Archivo

El Norges Bank (Banc de Noruega) no dona cap sorpresa. L'organisme que dicta la política monetària del país nòrdic ha decidit mantenir els tipus d'interès sense canvis al 4,5%, màxims des del 2008, i ha repetit que estaran a aquest nivell "durant un temps". Així mateix, l'organisme ha establert el tipus dels préstecs a un dia al 5,5 % i el tipus de reserva, al 3,5%.

"Basant-se en l'avaluació actual del Comitè de Política Monetària i Estabilitat Financera sobre les perspectives i l'equilibri de riscos, és probable que el tipus d'interès oficial es mantingui en aquest nivell durant un temps", subratlla l'organisme al comunicat.

Segons el Norges Bank, el tipus d'interès oficial s'ha elevat "considerablement" els darrers anys i, en conseqüència, ha contribuït a "refredar" l'economia noruega, així com la inflació del país nòrdic. Tot i això, l'organisme també ha destacat que no tot és positiu. "La relació ocupació-població és elevada. La inflació segueix per sobre de l'objectiu i el ràpid augment dels costos empresarials contribuirà a mantenir elevada la inflació en el futur", ha afegit.

I és que, segons Norges Bank, el Comitè preocupa la possibilitat que, si baixava prematurament el tipus d'interès oficial, la inflació es mantingués "per sobre de l'objectiu durant massa temps".

"Des de l'informe del març, la inflació ha estat una mica inferior a la prevista, mentre que la desocupació ha augmentat com s'esperava. D'altra banda, les empreses de la Xarxa Regional informen de millors perspectives, i sembla que el creixement salarial serà superior al previst anteriorment. Això podria significar que la inflació serà més elevada del que preveu l'informe del març", ha explicat el banc central noruec.

En conseqüència, el Comitè ha considerat que el nivell en què se situa el tipus d'interès oficial és "prou elevat" per reduir la inflació fins a l'objectiu en "un termini raonable".

Tot i això, Ida Wolden Bache, governadora del Norges Bank, ha afirmat que, "si l'economia evoluciona segons les previsions actuals, el tipus d'interès oficial es mantindrà al 4,5% fins a finals d'any, abans de reduir-se gradualment".

D'altra banda, l'organisme també ha compartit les previsions per a l'economia del país, per a la qual pronostiquen un "lleuger repunt" en el creixement, així com un "probable" augment de la desocupació. "Es preveu que la inflació continuï disminuint i s'acosti al 2% cap a finals del 2027", ha afegit el banc central.

"Existeix incertesa sobre l'evolució futura de l'economia noruega. Si augmenta la utilització de la capacitat o es deprecia la corona, la inflació dels salaris i els preus podria continuar sent elevada durant més temps. En aquest cas, podria ser necessari pujar el tipus d'interès oficial. Si la desocupació augmenta més del previst o la inflació de preus disminueix més ràpidament, el tipus d'interès oficial es podria reduir abans del previst”, sentencia el banc al comunicat.

La propera decisió sobre el tipus d'interès oficial es presentarà en un acte que tindrà lloc a la convenció d'Arendalsuka el 15 d'agost.

Noticias relacionadas

contador