El mercat laboral nord-americà s'ha moderat lleugerament al setembre, però continua sent fort i ajustat. L'economia del país va crear 263.000 llocs de treball, una dada que ha millorat la previsió del consens, que n'anticipava 250.000, però que suposa una disminució respecte als 315.000 creats a l'agost. La taxa d'atur, per part seva, ha baixat lleugerament fins al 3,5%, des del 3,7% registrat al mes anterior, segons ha publicat l'Oficina d'Estadístiques Laborals dels EUA.
En altres paràmetres destacats, els salaris es van mantenir en un ritme mensual del 0,3%, situant-se al 5% interanual, pràcticament en línia amb el 5,1% estimat pels mercats. A més, la taxa de participació al mercat laboral va baixar molt lleument fins al 62,3%, des del 62,4% registrat a l'agost i el 62,2% anticipat pel consens (cosa que explica la caiguda de dues dècimes a la taxa d'atur, a causa d'una disminució de 57.000 treballadors a la força laboral).
La taxa d'atur que engloba els treballadors a temps parcial es va reduir al setembre fins al 6,7%, des del 7% del mes anterior.
L'oci i l'hostaleria van liderar la creació d'ocupació amb 83.000 llocs de treball al setembre, seguit del sector sanitari, que va afegir 60.000 nous llocs, tornant a nivells del febrer del 2020.
L'ocupació als serveis professionals i empresarials va continuar la tendència alcista al setembre (+46.000), igual que l'ocupació manufacturera (+22.000), la construcció (+19.000) i el comerç majorista (+11.000).
VALORACIÓ DELS EXPERTS
"Malgrat un cert refredament, el mercat laboral continua actiu", indiquen des d'Oxford Economics, els analistes del qual consideren que aquestes dades portaran la Fed a apujar els tipus d'interès 75 punts bàsics més en la pròxima reunió del novembre. "La Fed veurà l'informe d'ocupació com una raó per continuar amb el ritme d'ajust agressiu", afirmen.
Tot i això, creuen que "el creixement de l'ocupació, les vacants i, el que és més important, la taxa d'inflació continuaran moderant-se fins a finals d'any, cosa que permetrà a la Reserva Federal reduir l'augment de les taxes a 50 punts bàsics el desembre".
"De cara al futur, esperem una moderació més marcada en el creixement de l'ocupació al quart trimestre, seguida d'una pèrdua absoluta de llocs de treball per al segon trimestre del 2023, a mesura que l'economia entra en recessió en resposta a taxes de interès més alts i guanys corporatius més febles", analitzen.
Des de Pantheon Macroeconomics, assenyalen que la taxa d'atur del 3,5% "no agrada als mercats", i també que el creixement de l'ocupació continua sent molt ràpid. "I amb el president Powell ara tan obsessionat amb el mercat laboral com amb les dades d'inflació actuals, aquest informe gairebé apunta a un augment de 75 punts bàsics al mes que ve. Les coses es poden veure diferents al desembre".
Els experts de TD Securities comenten que "les dades del setembre són males notícies per a la Fed a la seva batalla contra la inflació. Un dels objectius de la seva política monetària ha estat restaurar l'equilibri entre l'oferta i la demanda al mercat laboral, i una taxa d'atur que baixa a nivells històricament baixos va directament en contra d'això. Un quart augment consecutiu de 75 punts bàsics al novembre és clarament un fet”.
"Aquesta recessió no mossega?", és la pregunta que es fa Naeem Aslam, analista en cap de mercat d'AvaTrade, després de la publicació de l'informe d'ocupació del setembre, fent referència al fet que el mercat laboral segueix sobre una base sòlida i no mostra debilitat.
"Les dades actuals signifiquen que la Fed té pràcticament les mans lliures per augmentar les taxes i el mercat sap que la Fed pot tolerar la recessió, però no les altes xifres d'inflació, i això significa augments de taxes més agressius".
Per part seva, Neil Wilson, estrateg de Markets.com, també considera que les dades de les nòmines no agrícoles no impediran que la Fed segueixi pujant les taxes d'interès agressivament.
"Aquest informe va ser almenys tan candent, si més no, del que s'esperava. El mercat laboral està força atapeït perquè la Fed segueixi endavant. Mentrestant, sabem que la inflació està molt elevada i no sembla que hagi de baixar. Fins ara , la Reserva Federal amb prou feines ha fet efecte en la inflació i el mercat laboral es manté increïblement sòlid, amb la desocupació al punt més baix abans de la pandèmia".