bandera eeuu 1200x800

El mercat laboral nord-americà continua sent fort i sòlid, tot i haver-se moderat a l'octubre. L'economia del país va crear 261.000 llocs de treball, una dada que ha superat la previsió del consens, que n'anticipava 200.000, però que suposa una disminució respecte als 315.000 creats al setembre (revisats a l'alça des de 263.000). La taxa d'atur, per part seva, ha avançat lleugerament fins al 3,7% des del 3,5% del mes anterior, segons ha publicat l'Oficina d'Estadístiques Laborals dels EUA.

Aquest dimecres, la Reserva Federal (Fed) elevava els tipus d'interès un 0,75%, fins al nivell del 3,75% i el 4%, a la quarta pujada consecutiva d'aquesta mida. Tot i això, aquest enduriment de la política monetària no està refredant el mercat laboral tant com s'esperava.

En altres paràmetres destacats, els salaris van pujar a un ritme mensual del 0,4%, situant-se al 4,7% interanual, en línia amb el que estimaven els mercats i millorant lleument el 0,3% del setembre. A més, la taxa de participació al mercat laboral va baixar lleugerament fins al 62,2%, des del 62,3% registrat al setembre.

La taxa d'atur que engloba els treballadors a temps parcial va pujar mínimament fins al 6,8%, des del 6,7% del mes anterior.

El sector sanitari va liderar la creació d'ocupació i va afegir 53.000 llocs de treball, mentre que els serveis professionals i tècnics van contribuir amb 43.000. El sector manufacturer, per part seva, va créixer en 32.000 llocs de treball.

L'oci també va augmentar en 35.000 llocs de treball, mentre que els guanys al sector comercial van ser més febles, amb 7.200 nous llocs de treball al minorista i 15.000 al majorista.

VALORACIONS DELS EXPERTS

Tot i la lleugera desacceleració mensual, els analistes segueixen definint el mercat laboral com a resistent. Tot i això, Srijan Katyal, director global d'estratègia i serveis comercials a la corredoria internacional ADSS, creu que els ajustaments de plantilla que estan duent a terme diverses empreses tecnològiques "poden ser desafiants per a les dades d'ocupació durant els propers mesos".

“És probable que el creixement de l'ocupació es desacceleri en tots els àmbits a mesura que la Fed continua amb la seva política monetària agressiva. La desocupació continua sent per sota del 4%, encara que a causa del seu augment al 3,7%, els inversors busquen senyals que continuarà pujant. La confiança del FOMC en les xifres d'inflació ha estat el factor clau dels seus augments de taxes fins ara, però durant els propers mesos probablement veurem que les dades d'ocupació es converteixen novament en un factor clau”, valora Katyal.

Naeem Aslam, analista en cap de mercat d'Avatrade, assenyala que, malgrat la fortalesa del mercat laboral, “la taxa de desocupació ha pujat i això pot mantenir a ratlla el repunt del dòlar. Però ara com ara, una cosa és clara; és que la Fed té un camí clar per continuar amb la seva postura de política monetària agressiva”.

Les noves contractacions han estat a l'octubre millors del que s'esperava el consens. Tot i això, John Lieper, director d'inversions de Titan Asset Management, indica que "està clar que Jerome Powell segueix compromès amb la lluita contra la inflació i aquestes dades de contractació i guanys podrien fer retrocedir les expectatives d'una reducció en el ritme de futures pujades de tipus, encara que la taxa d'atur també va augmentar lleugerament, i la Fed posarà més pes en les dues xifres d'inflació addicionals abans de la reunió del desembre”.

Des de Pantheon Macroeconomics, subratllen que, a poc a poc, el mercat laboral s'està suavitzant, però que "encara no ha arribat al punt en què les dades criden a la Fed que deixi d'endurir-se". Els experts de la companyia britànica analitzen que si aquestes tendències continuen, “els mercats començaran a pressionar la Fed, i especialment el president Powell, perquè reconsideri la idea de continuar amb les alces al proper any. Més immediatament, les dades suggereixen que continuar pujant 75 pb per reunió és innecessari, atesos els retards i l'enduriment acumulat fins avui. Esperem 50 pb al desembre, suposant que altres dades, incloent-hi l'informe d'ocupació del novembre, es comportin”.

Noticias relacionadas

contador