ep archivo   fabrica de seat en martorell 20240801093503
EUROPA PRESS - Archivo

El mercat laboral dels Estats Units refreda amb la creació de 114.000 llocs de treball durant el mes de juliol, segons ha publicat aquest divendres l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. La dada s'ha situat per sota dels 179.000 llocs de treball del juny, i també de la previsió de consens, que n'anticipava 175.000.

La xifra coneguda aquest divendres també empitjora les dades de la consultora privada ADP, que en un informe publicat aquest dimecres xifrava en 122.000 la creació de llocs de treball al llarg del setè mes de l'any.

La taxa d'atur, per la seva banda, ha pujat fins al 4,3%, des del 4,1% anterior, mentre que el nombre de desocupats ha crescut lleugerament, fins a les 7,2 milions de persones. Aquestes mesures són més grans que un any abans, quan la taxa de desocupació va ser del 3,5% i el nombre de desocupats va ser de 5,9 milions.

Al juliol, la taxa de participació de la força laboral ha estat del 62,7%, i la relació ocupació-població ha caigut una dècima, fins al 60%, i acumula descensos de quatre dècimes des del començament de curs.

Així mateix, els guanys de mitjana per hora han pujat un 0,2% al juliol, per sota del 0,3% que anticipaven les previsions de consens, i un 3,6% més respecte a l'any anterior, xifra que suposa un descens des del 3,8% del juny.

Durant el setè mes de l'any, l'ocupació va continuar la tendència alcista al sector de la salut, així com a la construcció, el transport i l'emmagatzematge, mentre que el sector de la informació va perdre llocs de treball.

L'atenció sanitària va afegir 55.000 llocs de treball al juliol, semblant a l'augment mensual mitjana de 63.000 durant els 12 mesos anteriors, i la contractació va estar liderada pels serveis d'atenció sanitària a domicili (+22.000), hospitals (+20.000) i centres de atenció residencial i d'infermeria (+9.000).

L'ocupació també va créixer a la construcció al juliol (+25.000), en línia amb la mitjana de l'últim any (+19,000), així com a les activitats de transport i emmagatzematge (+14.000), gràcies a l'impuls dels missatgers (+11.000) i els magatzems (+11.000). Aquests guanys van ser compensats parcialment per una pèrdua d'ocupació en trànsit i transport terrestre de passatgers (-11.000). El transport i l'emmagatzematge han afegit 119.000 llocs de treball des d'un mínim de recent al gener.

A la banda oposada, l'ocupació al sector de la informació va disminuir en 20.000 persones al juliol, però "ha canviat poc al llarg de l'any", destaca l'organisme.

LA VALORACIÓ DELS EXPERTS

A l'hora d'analitzar aquestes xifres, Naeem Aslam, director d'inversions de Zaye Capital Markets, assegura que "la pregunta veritable és ara si la Reserva Federal seguirà considerant això com una dada o una tendència de les dades".

"Si analitzem les xifres, ara queda molt clar que la Reserva Federal ha comès un altre error polític i que els tipus s'haurien d'haver reduït, i no queda temps. En altres paraules, ara els comerciants i inversors estan preocupats pels temors de recessió. En quant als mercats de valors, una vegada que s'assenti la pols, les males notícies es poden convertir en bones notícies", detalla.

Per Michael Brown, analista de mercat a Pepperstone, "l'informe d'ocupació del juliol als Estats Units va assenyalar un refredament continu de les condicions del mercat laboral, d'acord amb els senyals enviats recentment per una sèrie d'altres indicadors d'ocupació".

"En general, hi ha poc en aquest informe que pugui dissuadir el FOMC d'implementar la primera retallada de 25 punts bàsics d'aquest cicle a la propera reunió de setembre, com es va insinuar a la declaració i conferència de premsa d'aquesta setmana, amb el Comitè ara cada vegada més atent a banda i banda del mandat dual", afegeix.

contador