ep archivo   trabajador del sector textil
UGT - Archivo

El mercat laboral dels Estats Units refreda amb la creació de 206.000 llocs de treball durant el mes de juny, segons ha publicat aquest divendres l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. La dada s'ha situat per sota dels 272.000 llocs de treball del maig, però millora la previsió de consens, que n'anticipava 190.000.

La xifra coneguda aquest divendres també millora les dades de la consultora privada ADP, que en un informe publicat aquest dimecres xifrava en 150.000 la creació de llocs de treball al llarg del sisè mes de l'any.

La taxa d'atur, per la seva banda, ha pujat fins al 4,1%, des del 4% anterior, mentre que el nombre de desocupats ha crescut lleugerament, fins a les 6,8 milions persones. Aquestes mesures són més grans que un any abans, quan la taxa de desocupació va ser del 3,6% i el nombre de desocupats va ser de 6 milions.

Al juny, la taxa de participació de la força laboral ha estat del 62,6%, i la relació ocupació-població s'ha mantingut sense canvis al 60,1%.

Així mateix, els guanys de mitjana per hora han pujat un 0,3% al juny, en línia amb les previsions de consens, i un 3,9% més respecte a l'any anterior, xifra que suposa un descens des del 4,1% del maig.

Durant el sisè mes de l'any, s'han registrat augments d'ocupació al sector de la salut, el Govern, l'assistència social i la construcció.

L'ocupació pública va augmentar en 70.000 treballadors al juny, xifra superior al guany mensual mitjà de 49.000 durant els 12 mesos anteriors. Durant el mes, l'ocupació va augmentar al govern local, excloent-ne educació (+34.000) i al Govern estatal (+26.000).

Mentrestant, l'atenció mèdica va afegir 49.000 llocs de treball, menys que l'augment mensual de mitjana de 64.000 de l'últim any, i la contractació va estar liderada pels serveis d'atenció mèdica ambulatòria (+22.000) i hospitals (+22.000).

A més, l'ocupació en assistència social va augmentar en 34.000 nòmines, principalment en feines individuals i serveis familiars (+26.000), mentre que la construcció va crear 27.000 llocs, per sobre de la mitjana de 20.000 dels 12 mesos anteriors.

A la banda oposada, el comerç va eliminar 9.000 llocs al mes, després d'una tendència a l'alça a principis d'any. Per la seva banda, els minoristes de mobles, articles per a la llar, electrònica i electrodomèstics van perdre 6.000 llocs de treball al mes.

LA VALORACIÓ DELS EXPERTS

A l'hora d'analitzar aquestes xifres, Michael Brown, estrateg de recerca sènior a Pepperstone, comenta que "és probable que les implicacions polítiques de les dades d'avui siguin relativament limitades, particularment perquè el costat de la inflació del doble mandat del FOMC continua tenint prioritat".

"Obtenir una major 'confiança' en un retorn cap a l'objectiu del 2% segueix sent la principal condició que s'ha de complir abans d'aplicar una retallada, encara que una debilitat 'inesperada' del mercat laboral pot provocar una resposta política prèvia. Continuo esperant que s'apliqui al setembre la primera retallada de 25 punts bàsics", afegeix.

Per part seva, Mahmoud Alkudsi, analista sènior de mercat d'ADSS, assegura que "la fortalesa de la creació d'ocupació podria indicar pressions inflacionàries, cosa que podria dissuadir la Reserva Federal de retallar les taxes".

Per Naeem Aslam, director d'inversions de Zaye Capital Markets, "el que marca la diferència és la taxa d'atur, que va augmentar, i els actors del mercat saben que la Reserva Federal ha estat encara més acorralada i les dades econòmiques els estan llançant fortes cops per retallar les taxes més aviat que tard”.

contador