ep archivo   dos trabajadores produciendo un coche en una planta de audi
AUDI - Archivo

El mercat laboral dels Estats Units es dispara al començament de l'any amb la creació de 353.000 llocs de treball durant el mes de gener, segons ha publicat aquest divendres l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. La dada s'ha situat tant per sobre de les 333.000 ocupacions del desembre (revisades a l'alça des de 216.000), com de la previsió de consens, que n'anticipava 180.000.

La taxa d'atur, per part seva, s'ha mantingut al 3,7% per tercer mes consecutiu, i el nombre d'aturats ha caigut lleugerament fins a les 6,1 milions de persones.

La dada coneguda aquest divendres ha triplicat més els 107.000 llocs que va anticipar la consultora privada ADP, i deixa la mitjana mensual de l'últim any en 255.000 llocs. Al gener, es van produir augments d'ocupació als serveis empresarials i professionals, atenció sanitària, comerç minorista i assistència social, mentre que es van registrar descensos a la indústria de mineria, pedreres i extracció de petroli i gas.

Al gener, els serveis empresarials i professionals van afegir 74.000 llocs de treball, molt per sobre de l'augment mensual mitjana de 14.000 durant el darrer any, i la contractació va estar liderada pels serveis científics i tècnics (+42.000).

L'ocupació en serveis sanitaris va augmentar en 70.000 persones al mes, per sobre de l'augment mensual mitjana de 58.000 dels 12 mesos anteriors, principalment gràcies a l'impuls a ambulatoris (+33.000), hospitals (+20.000) i infermeria, residències i centres assistencials (+17.000).

Per la seva banda, el comerç al detall va afegir 45.000 nòmines, tot i que "ha mostrat poc creixement net des de principis del 2023". Els minoristes de mercaderies generals van afegir 24.000 llocs de treball, mentre que els minoristes d'electrònica i electrodomèstics van perdre 3.000 llocs de treball.

Així mateix, l'ocupació en l'assistència social va augmentar en 30.000 treballadors, xifra que reflecteix "el continu creixement en serveis individuals i familiars (+22.000)". El sector va créixer en una mitjana de 23.000 per mes al llarg del darrer any.

Al costat de les caigudes, la indústria de la mineria, pedreres i extracció de petroli i gas va destruir 5.000 llocs, després de "pocs canvis nets" a l'últim any. Durant el mes, la pèrdua d'ocupació en activitats de suport a la mineria (-7.000) va ser compensada parcialment per un guany d'ocupació en l'extracció de petroli i gas (+2.000).

Al gener, els guanys mitjana per hora de tots els treballadors van pujar un 0,6%, fins als 34,55 dòlars. Durant els darrers 12 mesos, la mitjana per hora dels salaris va augmentar un 4,5%. A més, la taxa de participació de la força laboral es va mantenir al 62,5%.

Neal Keane, director d'operacions d'ADSS, assegura que "superar significativament el pronòstic de 185.000 mostra que el mercat laboral nord-americà continua sent sòlid malgrat les expectatives d'una desacceleració econòmica aquest any, cosa que hauria obligat la Reserva Federal a considerar diversos retallades de tipus més endavant l'any”.

"Els inversors segueixen sorpresos perquè les dades continuen sorprenent a l'alça, cosa que fa que els arguments a favor de les retallades de tipus siguin menys obvies. El president de la Fed, Powell, va fer retrocedir les expectatives del mercat d'una retallada de tipus en març durant la conferència de premsa de dimecres, i encara que els mercats ara esperen que la Fed retalli les taxes al maig, això depèn del deteriorament de les dades econòmiques i que la inflació continuï amb una tendència a la baixa", detalla.

Noticias relacionadas

contador