donald trump joe biden portada

El positiu per Covid-19 del president dels EUA, Donald Trump, i de la primera dama, Melania Trump, no podia arribar en pitjor moment. Amb la campanya electoral de les presidencials del 3 de novembre ja en marxa, els mercats comencen a descomptar, si no ho havien fet ja, la victòria del candidat demòcrata Joe Biden, que comptava amb un 60% de suport a les enquestes que ara "es dispararà al 90%", segons apunta Stephen Innes, analista d'AxiTrade.

Els analistes donen per segur que, després dels últims esdeveniments, els demòcrates "arrasaran" als comicis que se celebren d'aquí a tot just un mes. Les possibilitats de Biden de guanyar s'han estabilitzat i fins i tot han augmentat durant l'última setmana fins al 59%, especialment després del primer debat de la matinada del dimarts, amb Trump atrapat en una tempesta política després que el New York Times publiqués que Trump només havia pagat 750 dòlars d'impostos federals el 2016 i el 2017 (i que no va pagar cap impost en els 10 dels anys compresos entre 2000 i 2015). "No obstant això, aquest assumpte sembla haver tingut poc efecte en el votant marginal si s'ha de jutjar per les enquestes nacionals", indica David Madden, analista de CMC.

No obstant això, la reacció d'aversió al risc pel positiu per coronavirus de Trump, amb avanços en el dòlar, el ien i sofriment per a altres actius com el petroli, que es deixa un 2%, indica que les últimes resistències del mercat a descomptar que Biden s'instal·li a la Casa Blanca "s'estan desfent", assenyala Innes. La quarantena significarà que es perdi tres mítings estatals, amb la crítica Florida entre ells. També significa que caldrà fer canvis en el pròxim debat.

"No es pot evitar notar que Trump pertany per edat i pes a la categoria dels grups de més risc, quant a salut es refereix, i el mercat i l'opinió pública se'n faran ressò", indiquen els experts de Rabobank. "La incertesa serà la tònica que dominarà els mercats mentre no s'aclareixin les implicacions de la quarantena del president estatunidenc en el resultat de les eleccions del 3 de novembre", comenten per la seva part els analistes de Danske Bank.

"De fet, la reculada de les borses obeeix a la intenció de Biden d'augmentar els impostos, que no serà bona per als beneficis de les empreses i per tant negativa per al mercat de valors", comenta Russ Mould, director d'inversions en AJ Bell.

"El President dels EUA esperava que un informe d'ocupació saludable -aquest divendres es coneixeran les dades de setembre- revifés la seva campanya de reelecció. En canvi, la seva pròpia salut ho ha eclipsat totalment i ha desestabilitzat tant els mercats com els votants", indica James Bentley, director de Financial Markets Online.

Noticias relacionadas

contador