foxconn-masques-de-protection-respiratoire-coronavirus

L'epidèmia de coronavirus s'estén cada vegada més, fins al punt que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha alertat que el món ha de preparar-se per a una "eventual pandèmia". Les notícies empitjoren, i amb això l'ànim dels inversors, que s'estan deixant portar per les males notícies. La situació és tal que els analistes ja parlen de quatre possibles escenaris amb molt diverses conseqüències per a l'economia mundial.

El 'dolent', el 'pitjor', el 'lleig' i l''impensable'. Aquests són els escenaris dels quals parlen els experts de Rabobank en referir-se al coronavirus, després d'alertar que el Covid-19 "podria ser més pertorbador" del que els mercats han valorat fins aquest moment. Però, què significa cadascun d'aquests escenaris, i quins en són els efectes?

-A l'escenari 'dolent', el brot del virus no duraria gaire més allà del primer trimestre, i el creixement del PIB de la Xina per a 2020 podria caure per sota del 5%, sent la producció la més afectada i posant-se al dia durant el tercer i quart trimestres. Aquest era l'escenari base per als experts de Rabobank, encara que reconeixen que, amb l'augment de casos, tant dins les fronteres del gegant asiàtic com a fora, sobretot a Corea del Sud, l'Iran i Itàlia, els altres escenaris semblen ara mateix més probables.

-El 'pitjor' és aquell en què el brot del virus dura més enllà del primer trimestre, la qual cosa podria provocar que el creixement del PIB de la Xina acabés l'any per sota del 4%. En aquest escenari, a més, seria la totalitat del continent asiàtic la que rebria els efectes més severs de l'impacte del brot, per la seva dependència de la Xina com a mercat d'exportació i importació, però també per tot allò relacionat amb el turisme.

-El tercer escenari és el 'lleig', en el qual el virus es propaga més enllà de la Xina i s'estén a l'Àsia i a d'altres economies desenvolupades. És probable que els seus efectes s'assemblin més als de la crisi financera mundial de 2008/2009 que als del brot de SARS de 2003, diuen a Rabobank, els experts del qual apunten que "el cas base està canviant ràpidament" ja que estem passant de l'escenari 'dolent' al 'lleig'. "Tant les economies emergents asiàtiques com les economies desenvolupades han patit un augment de les taxes d'infecció i mort" per coronavirus, remarquen.

Els experts de la signatura holandesa es fan ressò dels desenvolupaments a Vietnam i l'Iran, que ja han tancat escoles i universitats, a més del tancament de fronteres a l'Afganistan i el Pakistan. "Per a una economia aixafada per les sancions, això és l'últim que necessita", diu Rabobank. Encara que potser el més preocupant per als mercats és el que està passant a Corea del Sud, l'economia de la qual, de més d'1 bilió de dòlars, s'ha vist colpejada per centenars de nous casos en molt pocs dies. S'han tancat ciutats, s'han cancel·lat reunions i s'han prohibit els viatges. "L'economia asiàtica, que ja vacil·lava, és a punt de patir un altre cop fort".

Sense oblidar el que està passant a Itàlia, on el nombre de morts i d'infectats no deixa d'augmentar. "Per a una Eurozona que ja era a prop de la recessió, això podria ser més que suficient per acabar de desencadenar-la", remarquen els analistes d'aquesta companyia, que recorden que el país representa l'11% del PIB de la zona euro.

-L'escenari 'impensable' és un escenari extrem, en el qual el virus muta, augmentant la seva transmissibilitat i la seva letalitat, i es converteix en una veritable pandèmia mundial. Encara no hem arribat a això, però la veritat és que l'OMS ja no descarta res. Les conseqüències per a l'economia mundial serien greus, i difícils de preveure. Podria ser, diu Rabobank, un escenari semblant al que es veu a algunes pel·lícules de Hollywood. "Resarem tots perquè això no succeeixi i continuï sent només un gran risc de cua".

RELATIU OPTIMISME

Cadascun d'aquests quatre escenaris presenta una situació preocupant, també els dos primers. No obstant això, els mercats han mantingut durant les últimes setmanes un relatiu optimisme, que sembla basat en la creença que la liquiditat que aportaran els bancs centrals serà suficient per afrontar els efectes de la transmissibilitat del virus.

És a dir, que els inversors creuen que tant la Reserva Federal estatunidenca (Fed) com el Banc Central Europeu (BCE) actuaran i faran que la seva política sigui més acomodatícia, si és necessari. No obstant això, a Rabobank creuen que aquesta actitud "bastant optimista" canviarà, donada la incertesa creixent que hi ha ara mateix sobre el coronavirus.

Noticias relacionadas

contador