El judici per la sortida a borsa de Bankia el juliol de 2011 que se celebra a l'Audiència Nacional de San Fernando de Henares (Madrid) es reprèn aquest dilluns amb l'interrogatori del fiscal en cap d'Anticorrupció, Alejandro Luzón, l'exconseller de Bankia i exsecretari d'Estat d'Hisenda, José Manuel Fernández Norniella, segons fonts jurídiques consultades per Europa Press.
Estava previst que la fiscal encarregada del cas, Carmen Launa, es reincorporés aquest dilluns a les sessions després de la seva baixa per motius de salut, però finalment serà Luzón qui continua amb l'interrogatori. Launa va començar l'interrogatori a l'expresident de l'entitat, Rodrigo Rato, però el judici es va suspendre el 9 de gener per la seva indisposició per continuar amb l'interrogatori.
El passat 4 de febrer es va reprendre la sessió i va prendre el seu relleu el fiscal en cap d'Anticorrupció, que va concloure amb l'interrogatori per part de la Fiscalia a Rato.
Després de fer el mateix el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) i l'advocat de l'acusat, Ignacio Ayala, Luzón va demanar un nou ajornament del procés, que li va ser concedit després de comprometre que el judici es reprendria el dilluns 18 de febrer, quan s’esperava que Launa estigués ja en disposició d'atendre el cas, encara que finalment serà ell mateix qui acudeixi als pròxims assenyalaments.
D'aquesta manera, a partir d'avui es reprendran les sessions en horari de dilluns a dimecres cada setmana, a les 10.00 hores i previsiblement en horari de matí i tarda.
Notícia relacionada
Rato, arrogant: "A ningú li va semblar malament l'OPV de Bankia. Igual a la Fiscalia, sí"L'ordre en el qual els acusats prestaran declaració serà, previsiblement, el següent: Norniella iniciarà la seva compareixença avui, seguit de l'exconseller delegat Francisco Verdú Pons i l'exvicepresident de Bankia José Luis Olivas. Es tracta de les tres persones a les quals, al costat de Rato, acusa la Fiscalia.
AIXÍ VA SER L’INTERROGATORI A RATO
Les qüestions de l'interrogatori a Rato van versar principalment sobre la fusió de les caixes que va donar lloc a la creació del banc i sobre l'operació de sortida a borsa.
L'expresident va assegurar que la fusió de les set caixes que va donar lloc al grup BFA-Bankia es va emprendre per petició del Banc d'Espanya, que li va dictar els passos que havia de donar i "no va deixar moltes opcions", ja que la fusió era l'única manera de complir amb els requisits de capital.
A més, va indicar que havia mantingut "moltes reunions" amb els màxims responsables del Banc d'Espanya per estudiar la viabilitat de la matriu de l'entitat, BFA, o els possibles problemes que pogués tenir Bankia.
Pel que fa a la sortida a borsa de l'entitat, Rato va defensar que es va tractar d'una decisió legal i no empresarial de la qual tant el Banc d'Espanya com el Govern eren partidaris, i va assegurar que ni el supervisor ni Deloitte van posar en qüestió la formulació dels comptes de BFA-Bankia el 2011, les de la sortida a borsa.
Pel que fa a l'opció de trobar un inversor individual que aportés el capital que Bankia necessitava, va reconèixer que es va mantenir oberta, tot i que no va acudir-hi ningú amb una oferta solvent o que li donés "suficient confiança".
Durant l'interrogatori, l'expresident de Bankia també va assenyalar Mariano Rajoy com a responsable de la seva sortida del banc el 7 de maig de 2012, quan es va iniciar la intervenció política, encara que durant una sessió posterior va assegurar que va ser l'anterior president de BBVA, Francisco González, el primer en demanar-li la seva dimissió en considerar que "no era bona idea" que un membre del govern del PP mantingués el paper de president d'un banc que havia de ser rescatat, un plantejament al qual després s'hauria unit l'exministre Luis de Guindos, segons Rato.