- Analistes de Credit Suisse asseguren que l'apreciació del iuan obeeix enterament a la debilitat del dòlar
La tendència alcista que domina el iuan des del passat mes de maig, i que l'ha portat a marcar un rècord de nou mesos contra el dòlar, obeeix enterament a la debilitat de la divisa nord-americana, asseguren analistes de Credit Suisse. El Banc Popular de la Xina ha fixat el canvi diari de la divisa xinesa en el seu nivell més baix de nou mesos aquest divendres, a les 6,7415 unitats per cada dòlar, després que la moneda -que només pot fluctuar un 2% al voltant de aquesta mitjana- s'aprecia fins a un màxim intradia als 6,7400 iuans / dòlar, el 18 de juliol.
Experts del banc d'inversió suís no oculten la seva sorpresa davant l'evolució del renminbi. "Mirant als gràfics es podria pensar que el iuan està en ratxa perquè alguna cosa nova està passant a la Xina", escriuen en una nota per a clients. Però, deixen clara que la seva interpretació és que "la caiguda del dòlar / iuan es deu enterament a la debilitat del dòlar".
Aquest ressorgir del iuan s'ha produït en un context en què el supervisor monetari xinès ha començat a virar la seva política de suport al iuan en rebaixar les taxes d'interès del mercat. I davant d'aquest panorama, la companyia d'inversió reconeix que el dòlar / iuan podria caure per sota de les seves previsions a sis i 12 mesos vista, que el renminbi es canviï en 6,75 i 6,94 unitats per dòlar.
Analistes de Credit Suisse asseguren que l'apreciació del iuan obeeix enterament a la debilitat del dòlar
TRUMP ÉS MALA NOTÍCIA PER AL DÒLAR
Recorden els experts de Credit Suisse que el gir en els esdeveniments en el iuan s'ha produït després que durant la campanya per a les eleccions presidencials, el president dels EUA, Donald Trump, afirmés que la Xina havia afeblit deliberadament la seva moneda. De fet, remarquen que les autoritats van cremar el seu rebost de divises en una croada per apuntalar el iuan durant els mesos en què el dòlar es va embarcar en una abrupta pujada, esperonada per les expectatives del mercat cap a Trump.
Però, mesos després, el iuan s'ha anat enfortint, gràcies a tots els esforços interns i a una millora de l'economia del país, que s'estén a un ritme del 6,9% durant el segon trimestre, per sobre de l'objectiu del 6, 5% que ha fixat Pequín. Pel que fa al dòlar, en canvi, ha passat tot el contrari, s'ha debilitat, d'una forma gairebé tan violenta com es va apreciar entre novembre i març. I la culpa s'ha de buscar en els nombrosos contratemps soferts per l'administració republicana durant els primers sis mesos del seu govern.
El 'Trump trade', com es va batejar al mercat l'engreix de les borses i el 'bitllet verd' basat en la perspectiva del poderós paquet de reforma fiscal del president, s'ha esfumat. I ara, qualsevol notícia relacionada amb Trump és una mala notícia. El 'Russiagate' ha projectat una allargada ombra sobre la credibilitat del seu equip i les dificultats per dur a terme la seva reforma de l'Obamacare, que ha acabat fracassant al Senat, han esgotat la confiança dels inversors.
Totes aquestes circumstàncies s'han interpretat pels mercats com un "senyal sinistra" que posa en perill el programa sencer del republicà. Principalment, "les vendes del bitllet verd s'han estimulat pels dubtes que surtin endavant les propostes sobre reformes d'impostos i despeses en infraestructura", asseguren des de Credit Suisse.