- La moneda xinesa ha cedit més d'un 6,7% el 2016...
- ... però encara té molt recorregut per seguir depreciant-se
El iuan es manté estable en mínims de vuit anys i mig contra el dòlar, després que les projeccions de la Reserva Federal dels EUA (Fed) apuntessin al fet que hi haurà fins a tres pujades de tipus en 2017. L'extensió del ral·li que el ‘bitllet verd’ ha protagonitzat des de la victòria de Donald Trump als EUA ha deixat notar els seus efectes en les economies emergents i, especialment a la Xina. La divisa de la segona economia mundial roman en el radar dels inversors, ja que és una de les monedes que més valor ha perdut en el que portem d'any contra el dòlar dels EUA, al voltant d'un 6,7%. Però encara així segueix sent la moneda més sobre benvolguda del món, segons un estudi de Deutsche Bank.
La fortalesa del ‘bitllet verd’, que amb tota seguretat s'estendrà el 2017, ha posat a l'economia xinesa sota pressió, ja que el país ha experimentat unes agudes fugides de capitals. Només al novembre, un total de 69.200 milions de dòlars van volar a l'estranger, accelerant les sortides de fons que s'havien mantingut estables a un ritme de 50.000 milions de dòlars els mesos anteriors, segons Bloomberg.
La consegüent devaluació del iuan amenaça amb deixar a la moneda amb les seves majors pèrdues en 20 anys versus el dòlar aquest 2016, malgrat els esforços del Banc Popular de la Xina d'apuntalar la seva moneda, cremant el seu rebost de divises. Només en les dues últimes setmanes, el banc central ja injectat 113.000 milions de dòlars, deixant les reserves de bons del Tresor nord-americans de la xinesa en el seu mínim de sis anys, aconseguint els 1,12 bilions de dòlars.
En el que portem d'any, l'autoritat monetària de Pequín ha gastat 279.000 milions de dòlars per mitigar l'impacte en el renminbi. Les últimes dades del mes de novembre de les reserves de moneda estrangera del gegant asiàtic van mostrar el seu nivell més baix des de març de 2011, en 3,052 bilions de dòlars i les dades apunten a una gran mossegada al desembre.
MONEDES MÉS CARES I MÉS BARATES
Analistes de Goldman Sachs creuen que el canvi de 7,00 unitats per cada moneda nord-americana està molt a la vora
Però malgrat tots els esforços, la Xina s'haurà d'enfrontar a una recrudescència d'aquesta situació a mesura que ens endinsem en el proper any. Segons apunten diverses signatures i bancs d'inversió, el iuan pot acabar el proper any en un preu de 7,30 iuans per cada dòlar. Analistes de Goldman Sachs creuen que el canvi de 7,00 unitats per cada moneda nord-americana està molt a la vora. I, per si això fos poc, un estudi recent de Deutsche Bank indica que el renminbi -com també es coneix al iuan- és la moneda més cara del món. O el que és el mateix, que actualment està més sobrestimada que el franc suís, el pes de filipines i el propi dòlar.
Basant-se en diverses mètriques i indicadors de caràcter fonamental, com per exemple, els tipus de canvi efectius, l'entitat alemanya també ha publicat cuales són les divises més barates en l'actualitat: el ien japonès , el pes mexicà i el zloty polonès se situen com les monedes més infra benvolgudes. L'euro seria la sisena moneda més barata actualment, per darrere de la corona noruega o la lira turca.