ep compra comprar alimentos ipc precios
EUROPA PRESS - Archivo

L'Índex de Preus de Consum (IPC) no va experimentar variacions a l'agost en relació al mes anterior, però va pujar una dècima en taxa interanual, -0,5%, comparat amb el -0,6% de juliol, degut principalment a l'encariment de l'electricitat, segons l'indicador avançat publicat aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb aquest avanç d'una dècima, l'IPC interanual torna als ascensos després d'haver retrocedit al juliol tres dècimes. Amb la dada d'agost, la inflació encadena cinc mesos de taxes negatives.

L'organisme estadístic ha atribuït l'augment de la taxa interanual de l'IPC a la pujada dels preus de l'electricitat, enfront del descens que van experimentar a l'agost de 2019. En sentit contrari, l'INE destaca que els preus dels paquets turístics van pujar a l'agost d'aquest any menys que un any abans.

A causa de la situació de confinament de les llars per la Covid-19, l'INE va elaborar dues agregacions especials en les quals es recull l'efecte sobre els preus dels béns i serveis que la majoria de les llars van continuar consumint durant la pandèmia. Aquestes dues agregacions es continuaran publicant per permetre analitzar la situació quan acabi l'estat d'alarma.

Els preus dels productes del 'Grup especial béns Covid-19', en el qual s'hi inclouen els productes d'alimentació, begudes, tabac, neteja i articles no duradors per a la llar, menjar per a animals, productes farmacèutics i cura personal, augmenten un 1,7% a l'agost respecte al mateix de 2019, una dècima menys que al juliol.

Estadística destaca el comportament dels aliments frescos, que aconsegueixen una taxa del 3,5%, quatre dècimes més que el mes anterior, i dels aliments envasats, que situen la seva taxa anual en un 1,3%, quatre dècimes per sota que al juliol.

Per part seva, els preus del 'grup especial serveis Covid-19', en el qual figuren els serveis de lloguer d'habitatge i garatge, la distribució d'aigua, clavegueram, recollida d'escombraries, despeses comunitàries, electricitat, gas, gasoil per a calefacció, telefonia, música i televisió en 'streaming', assegurances, comissions bancàries i serveis funeraris, van disminuir un 2% a l'agost en taxa interanual, nou dècimes per sobre de la de juliol, a causa de l'encariment de l'electricitat.

Noticias relacionadas

contador