El ien ha caigut fins a 150 iens per dòlar per primera vegada des del novembre de l'any passat després de la publicació, aquest dimarts, d'un IPC dels EUA del mes de gener que va decebre el mercat i que allunya les possibilitats d'una rebaixa de tipus per part de la Reserva Federal (Fed), cosa que ha enfortit el dòlar.
La taxa general va baixar al 3,1% (quan l'estimació era del 2,9%) i la subjacent es va mantenir sense canvis al 3,9% (quan el consens anticipava una moderació al 3,7%).
Aquesta caiguda de la divisa nipona ha provocat una sèrie d'advertiments per part dels funcionaris de divises més importants de Tòquio. El principal diplomàtic de divises del Japó, Masato Kanda, ha dit que "els moviments recents al mercat de divises han estat ràpids" respecte al ien, i les autoritats estan observant això "amb un alt sentit d'urgència", segons Reuters.
El dòlar cotitza aquest dimecres a prop de màxims de tres mesos enfront dels seus principals parells. Els futurs de fons federals actualment no estan pronosticant una retallada de tipus per part de la Fed al març i hi ha menys del 50% de probabilitats de relaxament al maig, segons l'aplicació de probabilitat de taxes d'LSEG, després del que s'ha vist amb l'IPC.
EL HANG SENG TORNA
Àsia ha viscut aquest dimecres una jornada amb un comportament clarament diferenciat als índexs. Aquelles que estaven operant amb normalitat els dies previs, cauen, mentre que el Hang Seng, que s'ha tornat a moure després dels festius per la celebració de l'Any Nou Lunar, puja.
L'índex Hang Seng de Hong Kong avança un 0,89% i desafia la tendència generalitzada baixista de la resta de borses. Els mercats xinesos continentals estaran tancats durant la setmana.
El Nikkei 225 del Japó ha reculat des de màxims de 34 anys, i ha caigut un 0,69% per tancar als 37.703,32 punts, mentre que el Topix ha registrat una pèrdua més gran de l'1,05% i ha tancat als 2.584,59.
A Corea del Sud, el Kospi ha caigut un 1,1% per tancar als 2.620,42, amb el gegant Samsung Electronics perdent un 1,6%, mentre que el Kosdaq de petita capitalització ha tornat a territori positiu i ha guanyat un 0,96%, tancant el dia als 853,3.
A Austràlia, l'S&P/ASX 200 ha caigut un 0,87%, fins als 7.537,7, estenent la seva ratxa negativa a un tercer dia.
Les dades d'inflació més altes del que s'esperava van provocar ahir que els tres principals índexs nord-americans perdessin terreny, amb el Dow Jones caient un 1,35% i van registrar la pitjor sessió des del març del 2023 en termes percentuals. L'S&P 500 va caure un 1,37%, mentre el Nasdaq Composite va baixar un 1,8%, per tancar als 15.655,60.