• Goldman Sachs assegura que la de Satoshi és "la primera matèria prima digital"
mark-carney-fsb-bank-of-england

Que als bancs centrals no els agraden les ‘digitals’ no és cap sorpresa. Fins a la data cap dels supervisors de polítiques monetàries mundials s'ha posicionat a favor de bitcoin i les 'altcoins'. Tant el Banc Central Europeu (BCE) com la Reserva Federal (Fed) han deixat notar la seva preocupació sobre aquests actius. Més clar ha estat el governador del Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès), Mark Carney, que ha assegurat que la de Satoshi no pot considerar-se una moneda segons els "estàndards tradicionals".

Segons informa 'The Telegraph', durant un esdeveniment a la Universitat Regent de Londres, Carney ha assegurat que el bitcoin ha fracassat en aquest paper, perquè no compleix cap dels dos requisits que s'exigeixen a les divises fiduciàries. No és ni una forma de canvi perquè "ningú la fa servir" ni un magatzem de valor perquè "està pertot arreu".

En canvi, el banquer central, encara escèptic ha mostrat el seu interès en la tecnologia que vèrtebra les transaccions de la 'reina de les digitals’. Segons Carney, el blockchain "podria ser útil com una manera de verificar transaccions financeres de forma descentralitzada".

No és la primera vegada que s'aborda la qüestió de si les monedes virtuals es poden valorar seguint els mateixos paràmetres que el diner sobirà. És més, encara que en molts països, com el Japó, s'accepta com a mitjà de pagament, el seu ús real és limitat a causa de la velocitat de les transaccions i a les elevades comissions.

MATÈRIA PRIMA ABANS QUE DIVISA

Així mateix, l'evolució relativament predictible del bitcoin, per l’estoc limitat d'aquesta moneda, és un altre element que porta els analistes i experts a ser escèptics. És el cas de CaixaBank Research, que en un recent informe han assegurat que "una moneda amb una quantitat fixa comporta deflació, i això és l'últim que necessitem". En el text, també qüestionen des del banc català l'acceptació per part de la societat d'aquesta moneda digital com a moneda, un "element imprescindible" perquè pugui convertir-se en mitjà de pagament universal.

Per aquest motiu, Jeff Currie, expert de Goldman Sachs, afirma que estem davant d'una "matèria primera" i no davant d'una divisa. "Un valor financer, fins i tot les monedes fiat, tenen responsabilitat adjunta, ja que hi està "assegurat" un actiu real subjacent. Tal com les accions estan assegurades als guanys futurs d'una companyia real, el bitllet d'un dòlar està assegurat al govern dels EUA i als seus ingressos fiscals", explica.

Per contra, "els productes bàsics no tenen obligació o responsabilitat davant de cap govern, companyia o una altra entitat. Atès que el bitcoin no té el suport de cap entitat, és un bé com qualsevol altre producte bàsic", afegeix l'analista del banc d'inversió. El bitcoin resulta ser el primer producte bàsic digital en contrast amb els actius financers i els diners", arrodoneix Currie.

Noticias relacionadas

contador