ep la vicepresidenta primera y ministra de economia comercio y empresa nadia calvino 20231215100803
Diego Radamés - Europa Press

El Govern també revisarà l'impost extraordinari a la banca. Així ho ha confirmat la vicepresidenta primera del Govern i ministra d'Economia, Comerç i Suport a l'Empresa, Nadia Calviño, que ha assegurat que és el moment d'"ajustar" el gravamen "tenint en compte que les circumstàncies han canviat" i ja " no s'està davant del mateix escenari de tipus d'interès".

"És el moment de revisar i veure si cal ajustar alguns els paràmetres al nou escenari on som, on ja no hi ha aquesta pujada tan ràpida dels tipus d'interès ni aquesta pujada tan ràpida dels preus de l'energia. Hem de veure si a aquests dos impostos cal fer algun ajust o no", ha afirmat en una entrevista al programa 'Espejo Público' d'Antena 3.

D'aquesta manera, l'Executiu de Pedro Sánchez obre la porta al redisseny del tribut a les entitats bancàries com ja va fer a primers de mes amb el de les empreses energètiques, tal com va explicar la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, i va reiterar el mateix president.

Tot i això, i malgrat aquestes modificacions, Calviño ha defensat els dos impostos i considera que el Govern "va fer molt bé a aprovar aquests impostos en el seu moment, que, a més, han complert amb la recaptació prevista per Hisenda i servit d'exemple per a altres països europeus".

L'impost temporal a la banca va ser anunciat el 2022 com a conseqüència que "les grans entitats financeres ja s'han començat a beneficiar de la pujada del tipus d'interès", segons les paraules de Sánchez.

Per això, i ara que el Banc Central Europeu (BCE) ha finalitzat el seu cicle d'ajust monetari i els experts esperen que les primeres baixades de tipus arribin durant el 2024, Calviño creu que és el moment de “revisar i veure si cal ajustar l'impost. Sempre ho hem dit que faríem l'anàlisi d'aquests dos impostos per veure si cal mantenir-los de cara al futur i amb quins paràmetres, de cara que segueixin tenint el mateix impacte positiu des del punt de vista de la recaptació i des del punt de vista econòmic”.

Alhora, la vicepresidenta primera ha negat que la pujada tan "ràpida i intensa" de les taxes per part del BCE hagi alentit l'economia espanyola. "El que es veu és un alentiment important de l'europea i una baixada molt ràpida de la inflació. Estem veient un impacte força moderat, excepte per a aquelles famílies i empreses que tenen crèdits amb tipus d'interès variable. I per això hem estat treballant amb els bancs, per poder donar mesures d'alleujament", ha subratllat.

A les darreres sessions de l'IBEX 35, el sector bancari espanyol s'ha mantingut sota pressió davant el temor que l'impost a la banca esdevingués permanent. A això cal afegir-hi l'augment de les expectatives a un avenç dels terminis estimats per a l'inici de les retallades de tipus.

contador