ep la vicesecretaria general del psoe y cabeza de lista al congreso por sevilla maria jesus montero
María José López - Europa Press

Aquest any l'impost temporal de solidaritat de les grans fortunes ha recaptat 623 milions d'euros. Segons dades del Ministeri d'Hisenda, més de 12.000 contribuents amb patrimonis superiors als 3 milions d'euros, que no representen el 0,1% dels contribuents a Espanya, han abonat una quota mitjana de 52.000 euros.

"Aquesta figura tributària compleix l'objectiu marcat pel Govern d'avançar en una política fiscal més progressiva en què es demana un esforç més gran als que en tenen més en un context d'alça de preus per la guerra d'Ucraïna", assenyalen des del ministeri encapçalat per María Jesús Montero.

Cal recordar que aquest impost estatal és caràcter temporal per als anys 2023 i 2024 i afecta els patrimonis nets superiors a 3 milions d'euros. Es merita el 31 de desembre de cada any i la presentació de la declaració es produeix entre l'1 i el 31 de juliol.

La majoria dels contribuents de l'impost de solidaritat de grans fortunes resideixen en comunitats que han renunciat a recaptar l'impost sobre el patrimoni. Així, dels dels 12.010 declarants, la majoria corresponen a grans patrimonis de Madrid (10.302 contribuents), que han aportat 555 milions d'euros.

Els segueixen els contribuents de patrimoni elevat d'Andalusia (865), que han abonat 29,7 milions d'euros, i els grans patrimonis de Galícia (91), amb una quota a pagar de 9,8 milions. Les tres comunitats sumen més del 95% dels contribuents i de la recaptació.

Com expliquen des del Ministeri, per evitar la doble imposició, els contribuents de l'impost de solidaritat només tributen per la part del seu patrimoni que no hagi estat gravat per la CA en l'impost sobre el patrimoni. D'aquesta manera, a l'impost de les grans fortunes s'aplica una deducció de la quota satisfeta a l'impost sobre el patrimoni. Per aquest motiu, la recaptació s'ha obtingut principalment dels grans patrimonis de CA que tenen bonificat totalment o parcialment l'impost sobre el patrimoni.

La recaptació total per l'impost de solidaritat de grans fortunes i per l'impost sobre el patrimoni puja el 2023 a més de 1.868 milions d'euros.

contador