• El Govern no pot elaborar un pla pressupostari amb canvis de política fiscal o econòmica
  • El Govern ja ha prorrogat en dues ocasions l'aprovació del projecte de llei dels PGE
  • Enviarà dilluns a Brussel·les el nou pla pressupostari
ep cristobal montorola ruedaprensaconsejoministros
EUROPA PRESS

El Govern ha decidit finalment prorrogar els pressupostos generals de l'Estat (PGE) de 2017 davant la falta de suports per tirar endavant els comptes públics de 2018. Per això, a més, mantindrà previsiblement l'objectiu de dèficit d'aquest any (3,1%) per al pròxim exercici, fins que l'Executiu compti amb una nova previsió d'ingressos i despeses que li permeti modificar l'objectiu, tal com informa Europa Press.

L'Executiu de Mariano Rajoy ja ha hagut de postposar en dues ocasions a finals de setembre l'aprovació del projecte de llei de Pressupostos de 2018 per la falta de suports, amb el qual buscava un major marge a la negociació.

Davant la falta de nous Pressupostos, el Govern no pot elaborar un pla pressupostari amb canvis de política fiscal o econòmica

Davant la falta de nous Pressupostos, el Govern no pot elaborar un pla pressupostari amb canvis de política fiscal o econòmica, de manera que previsiblement s'hagi d'enviar a Brussel·les el mateix objectiu de dèficit d'aquest any (3,1%) per a l'any 2018, fins que pogués modificar al 2,2% compromès amb la Comissió a un nou nivell.

En qualsevol cas, l'objectiu anirà recollit, junts amb l'actualització del quadre macroeconòmic, en el nou pla pressupostari que el Govern remetrà dilluns que ve a Brussel·les, un dia després de la data límit marcada per a la remissió (15 d'octubre), segons han informat a Europa Press fonts del Ministeri d'Hisenda.

L'Executiu esperava demanar el suport de set partits, els mateixos que ja van donar suport el sostre de despesa de 2018 (PP, Ciutadans, PNB, UPN, Foro Asturias, Coalició Canàries i Nova Canàries), si bé la situació a Catalunya davant el repte independentista ha complicat les negociacions, especialment amb partits com el PNB.

D'aquesta manera, el Govern prorrogarà els pressupostos de 2017 i, en cas que finalment aconseguís suports per aprovar els comptes públics de 2018 al llarg de l'exercici que ve, aquestes entrarien en vigor amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener.

Queden aparcades les negociacions amb els sindicats sobre la pujada salarial dels empleats públics

Amb uns pressupostos prorrogats, queden aparcades les negociacions amb els sindicats sobre la pujada salarial dels empleats públics, l'última proposta d'Hisenda oferia fins a un 8% per als tres propers exercicis, així com millores en l'oferta d'ocupació.

Pel que fa a comptes públics de 2018, el Govern havia acordat amb Ciutadans també en una rebaixa de l'IRPF d'uns 2.000 milions d'euros, així com ajudes per a la llar d'infants, l'augment dels permisos de paternitat a cinc setmanes, i l'equiparació salarial entre agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, va anunciar a finals de setembre que el seu partit deixava aparcats assumptes com el debat dels pressupostos generals de l'Estat per a 2018 davant "la gravetat de la situació" a Catalunya.

NOU QUADRE MACROECONÒMIC

Davant la pròrroga dels Pressupostos de 2017, el Govern podria veure obligat a mantenir l'objectiu de dèficit d'aquest any per la falta de capacitat per aprovar mesures que li permetés reduir el dèficit des del 3,1% previst per a aquest any al 2,2% (uns 8.000 milions d'ajust) compromès amb Brussel·les.

L'objectiu de dèficit del 2,2% per al pròxim any es distribuïa entre una fita del 0,7% per l'Administració central, de l'1,1% per la Seguretat Social i del 0,4% per a les autonomies, junts amb l’equilibri pressupostari per als ens locals. Per 2019, l'objectiu és de l’1,3% i per al 2020, el 0,5%.

No obstant això, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha advertit aquest divendres que si persisteix el desafiament independentista de la Generalitat pot posar Catalunya "a la vora de la recessió", i ha reconegut que si no hi ha una "ràpida solució" a la situació a Catalunya el Govern "es veuria obligat" a rebaixar la previsió de creixement del PIB per 2018.

El quadre macroeconòmic actual recull una previsió de creixement del PIB del 3% per a aquest any i del 2,6% per a 2018, del 2,5% el 2019 i del 2,4% el 2020.

Segons De Guindos, l'esborrany que es remetrà a Brussel·les projectarà un creixement econòmic "molt prudent"

El ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, ja va avançar la setmana passada que el Govern remetria a Brussel·les un esborrany pressupostari sense canvis en política econòmica davant l'absència d'un acord al respecte amb la resta de formacions polítiques.

Segons De Guindos, l'esborrany projectarà un creixement econòmic "molt prudent", amb un percentatge per a aquest any "lleugerament per sobre del 3%" i un per 2018 per sota de les estimacions de l'FMI i del consens del mercat "perquè sigui extremadament prudent". "L'any passat vam presentar un pressupost sense canvis de política econòmica i després ja actualitzem en funció del pressupost definitivament aprovat, això és perfectament factible", va afegir.

Quant a l'ocupació, el Govern pronosticava a la seva última actualització del quadre macroeconòmic una taxa d'atur del 17,4% el 2017, el 15,4% el 2018, el 13,6% el 2019 i l’11,8% el 2020. En termes d'EPA, la taxa anirà disminuint progressivament des del 16,5% d'aquest any, al 14,% el 2018. Baixarà al 12,9% el 2019 i a l’11,1% el 2020.

Noticias relacionadas

contador