El Govern ha donat a conèixer aquest divendres al detall els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per 2019 que ha elaborat, i s’hi preveu un augment de la recaptació de 20.000 milions d'euros pel creixement econòmic i la pujada d'impostos. En concret, la recaptació tributària passarà de 207.610 milions d'euros el 2018 als 227.356 milions previstos per l'Executiu de Pedro Sánchez.
Si s'aconsegueix la recaptació prevista representaria un 9,5% més que el que s'ha aconseguit el 2018, però, a més, es tractaria d'una xifra rècord. I això no és tot, ja que suposa també una diferència important respecte als Pressupostos de 2018, en els quals l'anterior Govern de Mariano Rajoy va estimar un increment de la recaptació de 12.000 milions d'euros. Tal com ha explicat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el primer de l'any, els comptes suposen un "punt d'inflexió" en la política econòmica i pressupostària que s'ha dut a terme durant els darrers anys, ja que permet compatibilitzar la consolidació fiscal amb el creixement de la despesa pública.
Els PGE per 2019 contemplen un increment dels ingressos en totes les figures tributàries, especialment de l'Impost de Societats, la recaptació del qual creixerà un 14,1%, fins als 27.579 milions, a causa de l’alça que experimentarà aquest tribut per a les grans empreses, per a les que el tipus mínim serà del 15%, mentre que per a la banca i les empreses d'hidrocarburs dels Pressupostos fixen el tipus mínim al 18%. Això compensarà els 260 milions que es deixaran d'ingressar després de la rebaixa del tipus impositiu del 25% al 23% en Societats per a pimes que facturin menys d'un milió d'euros.
Però no només això. El Govern també espera un augment del 4,9% dels ingressos per l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) respecte a 2018, fins als 86.454 milions, després de la pujada de 2 punts del tram estatal aplicable a les bases imposables superiors a 130.000 euros, i de 4 punts a aquelles bases que superin els 300.000 euros. "Les dues mesures afecten menys del 0,5% dels contribuents, cosa que demostra que impulsem una fiscalitat que protegeix la classe mitjana", ha remarcat Montero.
Pel que fa a l'IVA, l'Executiu espera que la recaptació es dispari per l'augment del consum i que ingressi així un rècord de 78.307 milions, un 11,7% més que el 2018. A més, segons ha explicat la ministra Montero, els ingressos per impostos especials sumaran 23.057 milions, un 11,8% més, mentre que amb la partida 'altres ingressos tributaris' es recaptaran 11.959 milions d'euros, un 16,4% més que el que s'ha aconseguit al tancament de l'any passat. En el seu conjunt, els ingressos tributaris ascendiran fins als 128.930 milions, un 11,9% més.
Per la seva banda, segons el quadre facilitat pel Govern en la presentació dels Pressupostos, els ingressos no tributaris arribaran als 25.745 milions d'euros, xifra que representa una caiguda del 2,6% respecte a 2018. D'aquesta manera, el total d’ingressos no financers arribaran als 154.675 milions, un 9,2% més. És, com ha assenyalat la ministra d'Hisenda, una "fiscalitat més justa i progressiva" que l'únic que busca és que "els que més riquesa tenen contribueixin més". I així, ha remarcat, s'aconseguirà que "totes les figures tributàries augmentin la seva recaptació" aquest any. A més, ha recordat que s'estan tramitant ja, i s'aprovaran, decrets lleis per a la creació de les noves figures impositives, com la 'taxa Google' (amb la qual s'esperen recaptar 1.200 milions) o el gravamen a les transaccions financeres, l’anomenada 'taxa Tobin' (la recaptació de la qual estima el Govern en 850 milions d'euros).
ALTRES MESURES PRESSUPOSTÀRIES
La ministra Montero ha recordat que ja s'ha aprovat la pujada de l’1,7% de les pensions, que serà del 3% en el cas de les mínimes, així com l'increment salaris de funcionaris d'almenys un 2,25% o el augment del Salari Mínim a 900 euros. I ara, ha dit, en els comptes públics per 2019 es recullen també altres mesures anunciades, com la pujada d'un 1% de l'Impost de Patrimoni (que permetrà recaptar 339 milions d'euros) o la baixada de l'IVA de serveis veterinaris al 10% enfront del 21% actual i dels productes d'higiene femenina, que passaran a estar gravats amb un 4%.
Els comptes s'han elaborat després de l'ajust del quadre macroeconòmic que ha realitzat el Govern, després de no haver aconseguit tirar endavant el nou objectiu d'estabilitat prevista. De fet, va aconseguir el vistiplau del Congrés dels Diputats, però va ser rebutjada pel Senat, en què el PP té majoria absoluta. Encara que l'Executiu "no renuncia" a aprovar l’objectiu que fixa un dèficit de l’1,8% per a aquest any, i que dona un marge addicional de 6.000 milions d'euros, especialment per Seguretat Social i comunitats autònomes, ha rebaixat al 2,2% la seva previsió de creixement per a aquest any, una dècima menys del que s'havia estimat inicialment, i també ha millorat les seves previsions de reducció de la ràtio de deute públic sobre PIB en una dècima per 2018 fins al 96,9% del PIB, i per aquest any s'espera que segueixi reduint-se fins al 95,4%, també una dècima menys del seu anterior pronòstic del mes d'octubre.
En matèria d'ocupació, l'estimació del Govern és que el 2019 es creïn 800.000 llocs de treball, de manera que la taxa d'atur passi del 15,5% estimat per 2018 (mateixa xifra que l'apostada en la previsió anterior) al 14% el 2019, en aquest cas dues dècimes més del que preveu l'anterior quadre macroeconòmic d'octubre. Segons la ministra d'Economia, Nadia Calviño, el principi que marca les noves previsions és el de la "prudència", tant en els supòsits externs com en les conseqüències de les mesures de política econòmica, i ha destacat que l'economia segueix un camí de creixement "sòlid", ja que els indicadors econòmics més recents són "més positius del que s'esperava".
Així mateix, ha incidit que el Govern manté el seu "compromís amb la disciplina pressupostària" i els principis d'estabilitat de la Unió Europea, i amb un "creixement més just i sostenible", i ha insistit en la importància que s'aprovin aquests pressupostos "per donar claredat, certesa i reforçar la confiança dels mercats al nostre país".
L'Executiu portarà dilluns els comptes al Congrés dels Diputats per iniciar el tràmit parlamentari, que es prolongarà durant uns tres mesos. Els Pressupostos previsiblement s'enfrontaran a la seva primera votació, la de les esmenes a la totalitat, el dia 13 de febrer, segons ha avançat la ministra Montero, tot i que encara no està clar que vagin a tirar endavant, ja que està pendent conèixer si l'independentisme català donarà suport a aquests comptes. No obstant això, el Govern ha confirmat que si al final s'aprova el nou objectiu al llarg de l'any, aquests Pressupostos no es modificaran si ja estan aprovats, tot i que sí que es farà servir aquest nou objectiu perquè les administracions públiques puguin tancar l'exercici amb un major marge de dèficit.