ep el ministro de agricultura pesca y alimentacion luis planas en el congreso
Eduardo Parra - Europa Press

El Govern està estudiant un paquet de mesures per contenir el preu dels aliments que serà presentat abans que finalitzi l'any, segons ha avançat el president del Govern, Pedro Sánchez, en conversa informal amb periodistes al Congrés durant els actes pel 44 aniversari de la Constitució.

Aquesta iniciativa acompanyarà les ja engegades per contenir el preu de l'energia i els combustibles, destinades a mitigar els efectes negatius de la guerra d'Ucraïna.

El president del Govern també ha assenyalat que les mesures que s'estan analitzant per contenir el preu dels aliments, principals causants de l'augment de la inflació, inclourà noves actuacions així com la pròrroga d'altres en vigor.

En aquest sentit, el ministre d'Aricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha subratllat que veu "lògic" que el Govern actuï sobre el preu dels aliments com ho ha fet en altres sectors com el transport, l'energètic o el financer.

"És lògic que també actuem sobre els preus alimentaris tenint en compte que l'increment dels preus de l'alimentació es deriva bàsicament de l'increment de tots els insums que pesen sobre aquests", ha afirmat Planas en una roda de premsa conjunta amb la ministra d'Agricultura i Alimentació de Portugal, Maria do Céu Antunes.

"La motivació i l'orientació política del Govern ha estat sempre la mateixa, afectant el conjunt del Govern. Tots els ministres i ministres i les vicepresidentes i el president hem indicat el mateix: la nostra preocupació per la situació del preu dels aliments i la necessitat de respondre-hi", ha assenyalat.

Planas ha reconegut que la situació ha anat evolucionant durant els últims mesos amb un increment de preus i que tots els organismes internacionals parlen d'una estabilització i un descens de preus a l'any que ve.

Segons les dades preliminars del novembre, la inflació s'ha moderat fins al 6,8% interanual per la baixada de llum i gasolina. En canvi, l'IPC subjacent, que exclou els aliments frescos i els carburants, va repuntar una dècima, fins al 6,3% interanual, cosa que indica que les pressions inflacionistes s'han instal·lat a l'economia espanyola. Els aliments també segueixen a l'alça i a l'octubre la taxa va avançar un punt, fins al 15,4%, destacant-ne l'encariment dels llegums i les hortalisses, la carn, i la llet, el formatge i els ous.

Pel que fa al descompte de 20 cèntims per litre de combustible, que expira el 31 de desembre, des del Govern han avançat que estan esperant fins a l'últim moment per decidir si ho prorroguen o no, perquè la decisió de l'Executiu depèn del preu del barril de petroli i la perspectiva de la seva evolució per als propers mesos.

"Estem treballant en aquest paquet, que serà aprovat abans de final d'any i estem en aquesta fase d'elaboració", ha afirmat Planas.

Noticias relacionadas

contador