parlamento Grecia

El Govern de Grècia ha defensat la seva polèmica jornada laboral de sis dies al·legant que es tracta d'una "mesura excepcional" que només s'aplicarà a "circumstàncies específiques".

"És important assenyalar que aquesta nova regulació no afecta de cap manera la setmana laboral de 5 dies i 40 hores establerta per la llei grega, ni estableix una nova setmana laboral de 6 dies", ha explicat la ministra grega de Treball i Seguretat Social, Niki Kerameus, a CNBC.

"L'únic que fa és preveure només en circumstàncies limitades l'opció d'un dia feiner addicional, com a mesura excepcional", ha reiterat.

La nova legislació, que va entrar en vigor el dilluns 1 de juliol, recull que són dos els tipus d'empreses que hi estan subjectes. En primer lloc, les que operen les 24 hores del dia, set dies a la setmana amb torns rotatius, així com les que operen les 24 hores del dia durant cinc o sis dies a la setmana, també utilitzant torns rotatius.

En aquest sentit, els treballadors d'empreses privades que presten serveis les 24 hores del dia tindran l'opció de treballar dues hores més al dia o un torn extra de vuit hores. Així, la jornada setmanal s'ampliarà a 48 hores enfront de les 40 actuals. Els treballadors dels serveis de restauració i turisme no estan inclosos a la iniciativa de la setmana laboral de sis dies.

Pel que fa a les empreses que no funcionen cada dia, "l'opció d'un dia feiner addicional només es permet en cas d'augment de la càrrega de treball", ha subratllat Kerameus.

De fet, la ministra ha assenyalat que les noves normes protegiran els treballadors de què la seva feina no es declari oficialment de la forma correcta, cosa que significa que ara podran rebre una compensació justa.

"A més, la llei estipula més mesures per garantir la protecció dels treballadors, com ara dies lliures garantits, horaris de treball específics i salvaguardes contra l'acomiadament injustificat", ha remarcat.

Des del Govern del primer ministre Kyriakos Mitsotakis, han insistit que la mesura és "favorable als treballadors" i està "profundament orientada al creixement" de l'economia grega. De la mateixa manera, l'Executiu ha asseverat que l'escassetat de treballadors i el creixement més baix de la població també els han animat a dur a terme aquesta regulació.

La nova jornada laboral s'han trobat amb un gran nombre de detractors que hi veuen que s'acabarà convertint en una cosa "comuna", cosa que es veurà accentuada per la falta d'inspeccions de treball al país. A més, per a altres crítics no contribuirà a solucionar dos dels principals problemes del país: l'elevada taxa d'atur (10,6%) i la baixa productivitat.

I és que, segons dades de la Comissió Europea, la productivitat del treball per hora treballada a Grècia és al voltant d'un 40% inferior a la mitjana europea. Això, explica l'Executiu comunitari, es deu a diversos factors com la manca d'inversió, especialment en noves tecnologies, o la manca de mà d'obra qualificada.

S'estima que més de mig milió de joves amb estudis han abandonat el país després de l'esclat de la gran crisi financera de principis dels 2000.

"La majoria dels països europeus tenen disposicions similars per a dies laborables addicionals excepcionals. Per això Grècia no està fent res de diferent", ha conclòs Kerameus.

Noticias relacionadas

contador