ep el ministro de inclusion seguridad social y migraciones jose luis escriva presenta los
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press

El Govern ha aprovat aquest dilluns a la reunió del Consell de Ministres la concessió d'un préstec de l'Estat a la Tresoreria General de la Seguretat Social per import de 6.981,6 milions d'euros, amb l'objectiu de proporcionar cobertura adequada a les obligacions de la Seguretat Social. Es tracta d'un préstec sense meritació d'interessos.

"La Seguretat Social es finança a càrrec dels recursos del sistema, principalment cotitzacions de treballadors i empreses", recorden des del ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Als mesos de juny i novembre, la Seguretat Social abona conjuntament la nòmina ordinària i extraordinària de les pensions, un desemborsament que supera els 21.000 milions d'euros. Com durant els darrers anys, la concessió del préstec realitzada aquest dilluns assegura el pagament puntual de les pensions i permet a la Seguretat Social planificar amb suficient antelació la disposició dels recursos necessaris per fer front a aquests desemborsaments extraordinaris.

La millora de la situació financera de la Seguretat Social ha propiciat que, per primera vegada des que van començar els préstecs al sistema després de la crisi financera, l'import anual hagi estat inferior als 10.000 milions d'euros i només hagi requerit un lliurament, en comptes dels dos habituals, coincidint amb l'abonament de les dues pagues extraordinàries. En aquest sentit, el préstec del 2021, també consignat a la Llei de Pressupostos Generals, va pujar fins als 13.830 milions d'euros.

ELS INGRESSOS PER COTITZACIONS CREIXEN UN 8,6% INTERANUAL

Els ingressos per cotitzacions a la Seguretat Social continuen augmentant gràcies a la millora de la feina. En concret, els nou primers mesos de l'any s'ha registrat un increment del 8,6% interanual, superant així per primera vegada la barrera dels 100.000 milions. D'aquesta manera, se situen als 104.395 milions d'euros (8.222 més que un any abans).

En comparació amb les dades del darrer exercici que no va estar afectat per la pandèmia, el 2019, l'increment de les cotitzacions és del 12,7% (11.788 milions d'euros més). D'aquesta manera, l'augment dels ingressos per cotitzacions socials arriba al màxim històric durant els darrers 15 anys, durant gener-setembre.

El creixement de les cotitzacions supera en 2,1 punts percentuals l'increment de la despesa en pensions durant el període gener-setembre, cosa que contribueix a reduir el dèficit del sistema. En conjunt, els comptes de la Seguretat Social presenten un saldo negatiu, el 30 de setembre del 2022, de 740 milions d'euros.

Aquesta xifra s'obté de la diferència entre uns drets reconeguts per operacions no financeres de 135.089 milions d'euros, que mostren un increment del 7,6% i obligacions reconegudes de 135.829 milions, que creixen un 4,4% interanual.

En termes de caixa, la recaptació líquida del sistema arriba als 133.628 milions d'euros, amb un increment del 8,8% respecte a l'exercici anterior.

Durant aquests nou mesos, les cotitzacions socials pugen fins als 104.395 milions d'euros, xifra que suposa un increment del 8,6% respecte als ingressos de l'exercici 2021 (8.222 milions d'euros més).

Aquesta millora està impulsada per l'evolució dels ingressos per cotitzacions d'ocupats, que experimenten un increment interanual del 9,7%, fins als 98.164 milions d'euros (8.715 milions d'euros més).

A més, les cotitzacions de desocupats es xifren en 6.230 milions d'euros, xifra que representa una disminució del 7,3% (493 milions d'euros menys) com a conseqüència del descens del nombre d'aquests.

Les transferències rebudes per la Seguretat Social són de 29.720 milions d'euros, un 4% interanual més. La partida més significativa correspon a les transferències rebudes de l'Estat i els organismes autònoms, que suma un total de 26.123 milions (un 5,5% més). Aquest increment té l'origen, fonamentalment, en les transferències rebudes de l'Estat per al compliment de la Recomanació primera del Pacte de Toledo 2020 (852 milions d'euros més).

Pel costat de la despesa, les prestacions econòmiques a famílies i institucions van assolir 127.425 milions, un 4,7% més que durant el mateix període del 2021. Aquesta xifra representa un 93,8% de la despesa total realitzada al sistema de Seguretat Social.

La partida més gran, 117.199 milions, correspon a pensions i prestacions contributives, amb un augment d'un 4,5%.

En una anàlisi detallada de l'àrea contributiva, la despesa en pensions (incapacitat permanent, jubilació, viduïtat, orfandat i en favor de familiars) s'incrementa un 6,5%, fins als 103.466 milions d'euros, a causa de l'augment del nombre de pensionistes (+0,8%), a l'elevació de la pensió mitjana (5,4%), així com a la revaloració general del 2,5% per a les pensions contributives en compliment de la nova llei, que garanteix el poder adquisitiu de les pensions.

Pel que fa als subsidis d'incapacitat temporal, la despesa total augmenta un 9,5% respecte al mateix període de l'any anterior, fins a assolir els 10.136 milions d'euros, mentre les prestacions per naixement i cura de menor, coresponsabilitat en la cura del lactant, risc durant l'embaràs i durant la lactància natural i cura de menors afectats per càncer o una altra malaltia s'incrementen interanualment el 12,3% fins a assolir els 2.844 milions.

Les pensions i les prestacions no contributives, incloent-hi els complements per mínims de les pensions contributives, arriben als 10.226 milions d'euros, un 6,8% més que durant el mateix període de l'any passat, motivat per la revaloració general del 3% per a pensions mínimes i no contributives.

D'aquest import, es destina a pensions no contributives i complements per mínims 6.915 milions (un 3,9% més), i a subsidis i altres prestacions 3.311 milions, 3.119 milions d'euros dels quals corresponen a Ingrés Mínim Vital (IMV) i prestacions familiars, un 13,6% més respecte a l'any anterior, principalment a causa de l'increment transitori del 15% de l'import de l'IMV que s'aplica des del mes d'abril.

Noticias relacionadas

contador