ep archivo   la ministra de hacienda y funcion publica en funciones maria jesus montero
María José López - Europa Press - Archivo

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l'increment del 0,5% del sou dels treballadors de les administracions públiques recollit a la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat 2023 per compensar la pèrdua de poder adquisitiu per la inflació. L'alça salarial tindrà efectes retroactius des de l'1 de gener del 2023 i es començarà a percebre a la nòmina del mes d'octubre.

D'aquesta manera es compleix amb allò pactat entre el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública i les organitzacions sindicals a l''Acord Marc per a una Administració del Segle XXI'. En base d'això, la pujada retributiva s'executa per complir-se el que estableix la llei de PGE corresponent a 2023, que recull aquesta possibilitat quan la suma de l'IPC Harmonitzat (IPCH) de 2022 i de la dada d'IPC avançada per l'INE del mes de setembre del 2023 fos superior al 6%.

"En el primer cas, l'IPCH del 2022 va ser del 5,5%, mentre que el segon ha arribat al 3,2%. Això dona com a resultat un percentatge del 8,7%, cosa que fa que es dugui a terme aquesta pujada de mig punt", han explicat des del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública.

La pujada beneficiarà a prop de 3,5 milions de persones que exerceixen la seva tasca per a les administracions públiques. La majoria treballen per a les comunitats autònomes, que ocupa gairebé el 60% de tot el personal que treballa per a l'Estat. Aquestes segueixen per nombre de personal les Entitats Locals i l'Administració Central.

La inversió per aplicar la mesura serà de 791 milions d'euros, amb una mitjana d'increment de 180 euros a la nòmina anual.

El camí de millores retributives culminarà l'any 2024, quan el Govern complirà el que recull aquest acord a l'àmbit salarial. Aleshores, es produirà una actualització de retribucions del 2% de manera fixa i es fixarà un 0,5% opcional que estarà vinculat a l'IPCH, tal com ha passat ara.

Aleshores, l'alça total en el període 2022-2024 haurà superat el 8%, podent assolir el 9,5% en aquests anys, en funció de les variables contemplades a les clàusules de revisió. En termes reals, la revaloració pot assolir un 9,8%, ja que l'increment salarial de cada exercici es consolida.

ACTUALITZACIÓ DEL RÈGIM RETRIBUTIU A LA JUSTÍCIA

El Consell de Ministres també ha abordat l'actualització del règim retributiu a l'Administració de Justícia. Jutges, fiscals i lletrats de l'Administració de Justícia veuran incrementades les seves retribucions amb efectes retroactius des de l'1 de gener del 2023 després dels acords aconseguits amb les associacions judicials i els sindicats durant aquest any.

Pel que fa a jutges i fiscals, s'aprova l'actualització del complement de destinació per representació, que serà entre 440 i 450 euros mensuals en funció de l'òrgan i la destinació dels professionals.

Això s'executarà de forma gradual entre 2023 i 2024, abonant un 40% amb efectes l'1 de gener de 2023, un altre 40% a partir de l'1 de gener de 2024, i el 20% restant tindrà efecte des de l'1 de juliol de 2024. Un increment salarial realitzat sobre la base del que recull la Llei 15/2003, de 26 de maig, reguladora del règim retributiu de les carreres judicial i fiscal.

Quant a les retribucions de lletrades i lletrats de l'Administració de Justícia, el Govern reconeixerà la seva tasca amb un complement específic transitori de 430 euros mensuals l'any 2023. Aquest es meritarà de manera progressiva amb efectes l'1 de gener de 2023, a partir de l'1 de gener del 2024 i, finalment, des de l'1 de juliol del 2024.

contador