ep archivo   imagen de archivo de coches y motocicletas en un atasco
ACEM - Archivo

El Consell de Ministres ha aprovat el Projecte de llei relativa a l'assegurança de responsabilitat civil per a la circulació de vehicles automòbils així com el control de l'obligació d'assegurar aquesta responsabilitat. Així mateix, la norma modifica la Llei sobre responsabilitat civil i assegurança en la circulació de vehicles de motor i la Llei d'ordenació, supervisió i solvència de les entitats asseguradores i reasseguradores. La norma millora la cobertura, les indemnitzacions i la seguretat de les víctimes d'accidents causats per vehicles de motor.

Aquesta llei amplia la definició de vehicles de motor, cosa que comporta l'extensió de l'assegurança obligatòria a vehicles agrícoles o industrials, que fins ara n'estaven exempts, augmentant així la protecció de les víctimes. Els propietaris d'aquests vehicles tindran un termini de 6 mesos des que es publiqui la Llei per subscriure aquesta assegurança.

Així mateix, a l'avantprojecte s'introdueix el concepte de vehicle personal lleuger, que són els vehicles de motor que poden assolir una velocitat màxima entre 6 i 25 km/h si el seu pes és inferior a 25 kg o una velocitat màxima entre 6 i 14 km /h si el pes és superior a 25 kg. Aquests vehicles, entre els quals hi ha els patinets elèctrics o els vehicles de mobilitat personal, han de disposar d'una assegurança obligatòria de responsabilitat civil.

La norma, segons explica el comunicat, també introdueixen millores substancials en les indemnitzacions a les víctimes.

Amb l'objectiu també de donar més seguretat a les víctimes d'accidents de trànsit, s'amplien els supòsits d'indemnització coberts del Consorci de Compensació d'Assegurances. Així, el Consorci cobrirà els accidents en cas d'insolvència per part de les entitats asseguradores.

Aquestes modificacions tenen com a objectiu agilitzar el procediment de valoració de les indemnitzacions, evitant en tant que sigui possible la via judicial en permetre acudir a qualsevol alternativa extrajudicial de resolució de conflictes, facilitant informes mèdics i atestats policials de manera gratuïta, i establint terminis més reduïts de valoració mèdica i emissió d'informes, entre d'altres mesures.

Pel que fa als imports de les cobertures, s'actualitzaran d'acord amb l'índex de preus al consum. I s'incrementen o s'amplien alguns supòsits indemnitzatoris per millorar la cobertura dels afectats, com és el cas, per exemple, de les persones dedicades a les feines de la llar de la unitat familiar.

També es modifica la Llei d'ordenació, supervisió i solvència de les entitats asseguradores que permetrà incrementar i millorar les facultats de control del supervisor per garantir la idoneïtat de les persones que dirigeixen l'asseguradora, i la introducció de plans preventius de recuperació com a eina d'anticipació i de gestió de crisis de les asseguradores.

contador