ep el presidente del gobierno pedro sanchez durante su comparecencia en el pleno celebrado este
Pool

Al Govern se li complica tirar endavant una nova pròrroga de l'estat d'alarma. La negativa a aprovar-la per part del PP ha provocat el temor que Espanya posi fi a aquesta situació excepcional i por al que això podria ocasionar. Sobretot, si les mesures econòmiques aprovades durant aquesta crisi, com ara moratòries, crèdits ICO o els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), poden acabar d'un dia per l'altre. Per evitar-ho, el Govern pot aprovar un Decret llei, però haurà de fer-ho abans de l'11 de maig.

El president de l'Executiu, Pedro Sánchez, ha advertit al líder del PP, Pablo Casado que aquesta actitud pot portar Espanya al "caos sanitari i econòmic", assegurant que la fi de l'estat d'alarma, a més de les conseqüències sobre la salut de tota la població, implicaria que no es continuessin prorrogant les ajudes que s'ha posat en marxa específicament per als sectors més afectats per la crisi de la Covid-19.

Una d'elles són els ERTO, que "ja no quedarien emparats per la causa de la força major" que obliga certs sectors a cessar o limitar l'activitat comercial, com ha destacat el ministre de Transports i Mobilitat, José Luis Ábalos. "Si és l'Estat el que diu que no es pot treballar, ha de compensar-ho. En cas contrari, l'Estat pot alleujar la situació dels afectats, però ja no serà per una causa de força major, perquè ja no és responsabilitat de l'Estat", detalla, demanant als qui estan en contra d'aquesta empara jurídica que ho expliquin "i, si se'ls ocorren, proposar alternatives".

En cas de no aconseguir els suports suficients per tirar endavant un nou estat d'alarma, "poden aprovar-se mesures econòmiques, però no de la dimensió i l'entitat de les emparades pel decret que les va declarar", ha afegit el ministre. Des de diferents sectors confien que el Govern "no deixarà ningú abandonat", assenyala el degà del Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya, Jordi Pacheco Canals, que explica que, en aquest cas, la continuació d'aquesta i altres mesures s'arreglaria mitjançant l'aprovació d'un Decret llei. Cosa per a la qual encara tindrien temps, ja que l'actual estat d'alarma està vigent fins al 10 de maig, encara que, això sí, caldria convocar un Consell de Ministres extraordinari.

Similar és l'apreciació que aporta el president del Consell General d'Economistes, Valentín Pich, que creu que seria "impossible" deixar sense efecte totes les ajudes aprovades en matèria econòmica, i que es poden fer canvis legislatius perquè seguissin en funcionament. No obstant això, demana responsabilitat als grups polítics en les seves actuacions, ja que "ens estem jugant una part molt important de l'esforç dels pròxims anys".

Altres mesures que també es troben supeditades a la vigència de l'estat d'alarma són la prohibició de tallar els subministraments de la llar, com la llum o l'aigua, durant aquest període, o la moratòria hipotecària i les ajudes al lloguer. D'aquesta manera, el Govern hauria d'actuar amb rapidesa i llançar nous decrets, en cas que es requereixi mantenir les ajudes a col·lectius vulnerables.

Noticias relacionadas

contador