diaz escriva erte

El Govern ha posat sobre la taula de negociació amb els agents socials una nova oferta. En concret, l'equip que lideren la ministra de Treball, Yolanda Díaz, i el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, proposen ara exoneracions de les cotitzacions empresarials a la Seguretat Social "força altes", superiors al 80%, per als ERTO dels sectors més afectats per la pandèmia de coronavirus, o els d'empreses vinculades a aquests, sempre que demostrin una important caiguda de la seva facturació.

Encara no s'ha quantificat com ha de ser aquesta caiguda de la facturació, però que fonts de la negociació citades per Europa Press revelen que l'oferta del Govern també manté la flexibilitat per als 'ERTO de rebrot', aquells que es presenten quan, per causa d'un rebrot de contagis de Covid-19, les empreses es veuen obligades a paralitzar o reduir la seva activitat.

Amb aquesta proposta, l'Executiu de Pedro Sánchez deixa clar que la seva intenció és mantenir la 'sectorialización' dels ERTO, enfocant la pròrroga i els beneficis cap a activitats concretes i empreses que formen part de la seva cadena de valor. Les fonts calculen que dels 700.000 treballadors que actualment estan en ERTO, una gran part seguirien emparats per aquesta eina si sindicats i empresaris accepten l'oferta del Govern.

Les exoneracions de quotes i la 'sectorializació' dels ERTO són ara mateix els principals esculls per arribar a un acord. Ara toca veure com reben els agents socials aquesta proposta, sobretot de cara a la negociació de la setmana vinent. I és que sindicats i patronal estan en contra d'enfocar els ERTO només cap a determinats sectors, i també es neguen a exonerar en més gran mesura les reincorporacions de treballadors que surtin d'un ERTO en lloc de centrar-les en les que s'hi queden.

RESTAURACIÓ, HOTELS I COMERÇ, ELS MÉS AFECTATS

D'acord amb dades de la Seguretat Social, a 31 d'agost es trobaven en ERTO per força major una mica més de 660.000 treballadors, en tant que prop de 149.000 estaven en ERTO per causes tècniques, organitzatives, econòmiques i de producció (ETOP). Les activitats amb més treballadors en ERTO són els serveis de menjar i begudes, amb gairebé 150.000 afectats, i els serveis d'allotjament, amb una mica més de 104.000.

Els segueixen el comerç minorista (uns 66.000 afectats per ERTO), el comerç majorista (54.000), l'educació (35.000, però abans de l'inici del curs escolar), i les agències de viatges i operadors turístics, així com les activitats esportives, recreatives i d'entreteniment, amb una mica més de 25.000 afectats cadascuna.

Està per veure quins sectors concentraran finalment la protecció per ERTO. La negociació encara està oberta i els agents socials encara han d'estudiar amb detall l'última oferta del Govern. Encara que tant sindicats i empresaris preferirien no posar data de caducitat als ERTO en vista de la incertesa sobre l'evolució de la pandèmia, l'Executiu, per boca de la ministra Yolanda Díaz ja ha avançat la seva intenció que aquesta pròrroga duri almenys fins a la fi de la campanya de Nadal (es contempla el 31 de gener com a data límit).

Malgrat les incògnites que encara envolten la negociació en determinats punts, ja se sap que el Govern té intenció de mantenir la prestació associada als ERTO del coronavirus en el 70% de la base reguladora transcorreguts sis mesos; que no eliminarà l'anomenat 'comptador a zero' i que mantindrà la clàusula de salvaguarda de l'ocupació de sis mesos.

Noticias relacionadas

contador