ep i-d el ministro de sanidad salvador illa y el presidente del gobierno pedro sanchez se reunen por
Moncloa

El Govern estudia prolongar el teletreball dos mesos més. Aquesta mesura és un intent d'evitar que les oficines i els centres de producció es tornin a omplir de treballadors el dia després de l'aixecament de l'estat d'alarma, cosa que augmentaria el risc de contagis. A més, el Consell de Ministres d'aquest dimarts preveu aprovar més mesures econòmiques per fer front a la pandèmia.

Aquesta mesura és sobre la taula i podria aprovar-se al Consell de Ministres d'aquest dimarts o veure la llum més endavant, ja que encara no s'ha tancat un text definitiu. Això suposaria que les empreses que actualment mantenen l'activitat dels seus treballadors a través d'eines telemàtiques haurien de continuar fent-ho.

El teletreball ha estat la gran aposta del Govern des que es va declarar l'estat d'alarma. De fet, quan va acabar el permís retribuït recuperable per als serveis no essencials, des del Govern es va repetir en més d'una ocasió que només afectava aquelles persones que no poden fer la feina des de casa.

Una iniciativa a la qual s'hi sumarà el Congrés dels Diputats. La Cambra Baixa ha recomanat al seu personal que, mentre es mantingui la situació actual per la pandèmia del coronavirus, hauran de prioritzar el teletreball i, en aquells llocs en els quals sigui imprescindible una activitat presencial s'haurà de mantenir la distància de seguretat, però no es generalitzarà, almenys ara com ara, l'ús de màscares.

Així, s'estableix que l'arribada a la feina haurà de fer-se de manera escalonada per evitar aglomeracions, que s'ha de mantenir una distància interpersonal d'almenys dos metres, mentre es treballa i a les zones comunes, així com utilitzar preferentment les relacions telemàtiques enlloc de la visita als despatxos. Si es mantenen les distàncies fixades no caldrà utilitzar màscara, excepte en el cas del personal que atén el públic i dels sanitaris que treballen a la institució, que hauran de portar també guants.

MÉS MESURES ECONÒMIQUES

El Consell de Ministres d'aquest dimarts té previst aprovar més mesures econòmiques complementàries a les que ja són en vigor per limitar l'impacte econòmic i social de la pandèmia del coronavirus. A més de prorrogar durant dos mesos que el teletreball sigui prioritari, hi constarà el dret dels treballadors a adaptar o reduir la seva jornada laboral per a l'atenció a persones al seu càrrec (fins a segon grau), amb la possibilitat d'una reducció del 100% de la jornada (en aquest cas sense sou), sense que puguin ser sancionats o acomiadats per aquest motiu.

Al Reial decret llei de 17 de març, el Govern assenyalava la seva intenció de vetllar per les persones que tenen dependents al seu càrrec, de fins a un segon grau de consanguinitat, perquè puguin organitzar el seu temps de treball de la manera més satisfactòria i poder atendre les seves obligacions de guarda i cura.

La norma considera com a causa excepcional les decisions adoptades per les autoritats governamentals que impliquin el tancament de centres educatius o de qualsevol naturalesa. D'aquesta manera, s'estableix en aquest article que les persones treballadores puguin reduir fins al 100% de la seva jornada o reorganitzar-la per poder afrontar el tancament de centres educatius o centres socials d'atenció.

A aquest dret poden acollir-s'hi treballadors per compte d'altri que acreditin deures de cura respecte al cònjuge o parella de fet, així com dels familiars per consanguinitat, fins al segon grau. La reducció de jornada ha de comunicar-se a l'empresa amb 24 hores d'antelació. Aquesta, segons el Govern, "és una mesura fonamental per afavorir la conciliació i la corresponsabilitat i s'entendrà com el dret individual de cadascun dels cuidadors". "Les modificacions de jornada hauran de sol·licitar-se de manera justificada, raonable i proporcionada per acomodar-se a les necessitats d'organització de l'empresa i es limitaran a la durada del període excepcional", recull el Reial decret de 17 de març.

D'altra banda, el Govern considera aprovar mesures relacionades amb el finançament de pimes i autònoms, de protecció a les persones que durant la pandèmia han estat acomiadades en període de prova, així com la possibilitat que les empreses de sectors essencials puguin presentar Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) per a la part de la seva activitat no considerada essencial, segons un esborrany de Reial decret llei, no definitiu, en el qual estan treballant diversos Ministeris.

Noticias relacionadas

contador