ep la ministra portavoz y de hacienda maria jesus montero durante la rueda de prensa posterior al
Eduardo Parra - Europa Press

El Govern ha acabat per cedir a les pressions de la banca i de Brussel·les i ha anunciat que posa en marxa el primer tram de la línia d'avals a pimes que va ser aprovada fa uns dies, xifrada en 20.000 milions d'euros, i que cobrirà el 80% dels préstecs concedits a aquestes empreses per fer front a les dificultats que està provocant el coronavirus.

La línia d'avals aprovada ascendia a un total de 100.000 milions d'euros, encara que el Consell de Ministres només ha posat en marxa un primer tram d'aquesta. Segons ha explicat la ministra portaveu i d'Hisenda, María Jesús Montero, es tracta de garantir un sistema de liquiditat que "preservi l'activitat productiva i l'ocupació" en el moment actual, i que ajudi a pal·liar en la mesura que sigui possible l'"impacte econòmic" que està provocant el Covid-19 i les mesures adoptades per intentar contenir l'avanç de l'epidèmia, com és l'estat d'alarma i tot el que comporta.

Montero ha dit que els avals seran retroactius per a les operacions concedides des del 18 de març i també cobrirà tots els nous préstecs que se signin a partir d'ara. Servirà per cobrir les necessitats de liquiditat que tinguin pimes, autònoms i empreses per afrontar finançament per a pagament de salaris, factures, circulant o altres necessitats de liquiditat, incloent-hi venciments d'obligacions financeres o tributàries.

L'Executiu garantirà el 80% d'aquests préstecs en el cas de pimes i autònoms, mentre que per a la resta d'empreses l'aval serà pel 70% del nou finançament concedit. En cas que es tracti d'una renovació, l'aval serà del 60% de la quantitat subscrita. I tots ells tindran una vigència igual al termini del préstec concedit, amb un termini màxim de 5 anys. "El Govern confia que aquestes mesures ajudaran les empreses a resistir els envits del coronavirus", ha explicat Montero, que s'ha mostrat convençuda que després de la decisió del gabinet de Pedro Sánchez els bancs "no tindran cap problema" per donar crèdit.

Amb els avals de l'Estat "hi haurà més facilitat per part dels comitès de risc dels bancs perquè el finançament arribi fins a l'últim racó del teixit productiu i es pugui conservar el nivell de producció i que no es destrueixi ocupació", ha ressaltat la ministra, que ha apuntat que el Govern no ha fixat cap rang de tipus d'interès per a aquests crèdits, per la qual cosa els criteris de les línies de crèdit a concedir hauran de ser establerts per cada entitat financera.

Això sí, ha explicat que els bancs hauran de contribuir-hi una quantitat equivalent de diners privats. Els 20.000 milions són només el primer tram del total de 100.000 milions que l'Executiu mobilitzarà, i d'aquests, el 50% s'emprarà per garantir préstecs d'autònoms i pimes. "S'ha començat per això, i s'han establert condicions diferents per a les empreses amb més múscul financer. Quan s'esgoti, immediatament entraran en acció la resta de les quantitats fins a completar els 100.000 milions compromesos", ha assegurat Montero, que ha dit que si en les pròximes setmanes cal ajustar algun dels criteris d'accés als avals, es farà. "Si per la demanda o situació del mercat cal fer algun ajust, estarem en condicions de poder abordar-ho", ha insistit.

CONDICIONS DE L'AVAL

El Govern ha explicat que els pimes, autònoms i empreses no podran demanar l'aval de l'Estat si estaven en situació de morositat a data de 31 de desembre de 2019, o en procediment concursal a data de 17 de març de 2020. A més, també ha deixat clar que el cost de l'aval, és a dir, la comissió (d'entre 20 i 120 punts bàsics), l'assumirà la banca.

La ministra d'Hisenda ha remarcat, a més, que si arribat el moment és necessari aprovar un altre paquet de mesures perquè s'ha d'ampliar l'estat d'alerta, "ho farem". Per això ara ha demanat "responsabilitat" a les entitats financeres, i espera que fixin interessos "raonables" perquè "tothom puguin accedir a aquestes ajudes"; els bancs s'han mostrat disposats a ajudar des que va començar aquesta crisi, ha dit.

"El problema no té a veure amb el tipus d'interès, amb el preu del diner, perquè està molt baix, sinó amb la necessitat d'avalar el risc" d'aquestes operacions, ha remarcat Montero. Ara els bancs tenen un "coxí", l'Estat, que avala aquests préstecs "que comporten un risc, i que no són com els que es concedeixen en situacions de normalitat".

Les empreses i autònoms interessats podran sol·licitar la garantia per a les seves operacions fins al 30 de setembre de 2020. Per fer la sol·licitud, assenyala el Govern, hauran de dirigir-se a les entitats financeres amb les quals l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), que és el que gestionarà la línia d'avals, hagi subscrit els corresponents acords de col·laboració.

Noticias relacionadas

contador