ep coronavirus-el gobierno estudia con agentes sociales nuevas medidas para empleadas de hogar
Ricardo Rubio - Europa Press

El Consell de Ministres d'aquest dimarts preveu aprovar noves mesures econòmiques per frenar l'impacte econòmic del Covid-19, entre les quals hi figura la concreció de les característiques dels avals públics a les línies de liquiditat de les entitats financeres, i facilitar l'accés dels treballadors fixos-discontinus als expedients de regulació d'ocupació (ERTOs).

Mentrestant, les mesures per ajudar els ciutadans de col·lectius vulnerables i afectats pel Covid-19 amb dificultats per pagar el lloguer s'ajornen fins a la setmana que ve.

Entre les mesures que podrien veure la llum es troba la definició de les característiques dels avals públics anunciats la setmana passada per Sánchez (100.000 milions d'euros) per injectar liquiditat o la flexibilització en matèria d'ERTOs perquè puguin adherir-s'hi també els treballadors fixos-discontinus.

A més, fonts governamentals han confirmat que es continua estudiant una ajuda per als pares que hagin de quedar-se a casa, sense possibilitat de teletraballar o reduir jornada, pel tancament de col·legis pel coronavirus, anunciada fa dues setmanes pel ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá. Per a això, l'Executiu està estudiant les necessitats de recursos amb els ens locals.

Del seu costat, Unidas Podemos, amb el vicepresident segon del Govern Pablo Iglesias al capdavant, i amb el suport de part de l'Executiu, està pressionant perquè s'aprovin noves mesures per fer front a l'impacte econòmic i social del coronavirus, en concret, una renda mínima per a persones sense ingressos, i l'extensió de la moratòria al pagament de lloguers per als més vulnerables, segons han informat a Europa Press fonts d'Unidas Podemos.

Des de la formació 'lila' estarien reclamant restringir més les activitats econòmiques, si bé fonts governamentals han assenyalat a Europa Press que en principi no es prohibiran més activitats perquè "corri sang per les venes" i posteriorment pugui impulsar-se amb major rapidesa la recuperació quan hagi passat la crisi sanitària.

En aquest sentit, assenyalen que les mesures implementades són de les més restrictives d'entre les implementades pels Estats membres de la UE.

De fet, Calviño va defensar ahir la continuïtat de les activitats essencials de l'economia espanyola, enlloc de l'aturada total, perquè pugui continuar funcionant el sistema sanitari i per assegurar que "Espanya no s'atura" i així pugui produir-se "com més aviat millor" la recuperació.

Les mesures d'aquest dimarts, de menor calat, se sumaran a les aprovades fa una setmana en el reial decret llei de mesures urgents per pal·liar els efectes del coronavirus, en vigor des del dimecres i fins que duri l'estat d'alarma, que contempla la mobilització de fins a 200.000 milions d'euros (117.000 milions d'euros del sector públic), així com una moratòria hipotecària, flexibilització dels ERTOs i foment del teletreball, entre d'altres.

Aquest paquet de mesures del pla de xoc contra el Covid-19 es va sumar al seu torn al de la setmana prèvia, amb la injecció de 18.225 milions per pal·liar les conseqüències econòmiques, que incloïa l'ajornament i fraccionament de deutes tributaris durant un termini de sis mesos sense interessos, amb una injecció de 14.000 milions d'euros en liquiditat a pimes i autònoms, entre altres.

CARACTERÍSTIQUES DELS AVALS

La vicepresidenta tercera del Govern i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, va avançar ahir la seva intenció de concretar aquest dimarts les característiques dels avals públics a les línies de liquiditat que les entitats financeres posaran a la disposició de pimes i autònoms.

En tot cas, va urgir la banca a començar a concedir ja aquestes línies de liquiditat, assegurant que les garanties s'aplicaran de manera retroactiva des que es va decretar l'estat d'alarma dissabte passat 14 de març.

Calviño demana que es comencin a alliberar recursos i fer-los arribar als clients amb especial vulnerabilitat a la crisi sanitària, com ara pimes i autònoms, després de la confirmació per part de l'Executiu que acompanyarà la banca en aquesta acció.

Una altra de les mesures que podria veure la llum al Consell de Ministres d'aquest dimarts és la relativa a facilitar l'accés dels treballadors fixos discontinus perquè puguin acollir-se als expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTOs) que plantegin les seves empreses, i puguin accedir a la prestació de desocupació, tal com s'hi va comprometre el Govern, segons van assegurar el secretari general de CCOO, Unai Sordo, i el d'UGT, Pepe Álvarez.

El reial decret llei aprovat la setmana passada va establir que l'exoneració de cotitzacions a les empreses que facin expedients de regulació d'ocupació temporals (ERTOs) per força major serà del 75% per a les empreses que a 29 de febrer d'enguany tinguessin més de 50 treballadors en alta a la Seguretat Social. Per a les de menys de 50 treballadors, l'exoneració de pagar la cotització empresarial serà del 100%.

Per al col·lectiu d'autònoms, es flexibilitza l'accés al cessament d'activitat perquè puguin cobrar amb rapidesa una prestació en cas de dificultat econòmica. El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, va garantir que tots els autònoms obligats a tancar per l'estat d'alarma després del coronavirus o que han registrat una caiguda d'ingressos del 75% tenen ja dret a la nova prestació econòmica.

No obstant això, les organitzacions d'autònoms han reclamat intensament la suspensió de la quota del mes de març. Fonts de l'Executiu han insistit que el Govern "atendrà els autònoms" i han recordat que ja hi ha una exempció de quotes aprovada per als afectats, si bé han descartat una moratòria total perquè hi ha autònoms que no han cessat la seva activitat o que no s'han vist gaire perjudicats.

TREBALLADORES DE LA LLAR I CUIDADORS

Igualment, Calviño va indicar que l'Executiu treballarà amb els agents socials en "mesures addicionals" per protegir de l'impacte econòmic i social de la pandèmia col·lectius vulnerables com ara les treballadores de la llar, treballadors que cuiden de persones dependents, arrendataris i aturats que hagin esgotat la prestació d'atur.

També va acordar treballar per resoldre la demanda d'equipaments de seguretat i reorganització de torns per als treballadors de la indústria; reorientar l'activitat industrial i productiva cap a la fabricació de material sanitari (màscares, medicaments, EPIs); la conveniència de coordinar els criteris d'aprovació dels expedients de regulació d'ocupació temporals (ERTOs) i vetllar perquè la liquiditat arribi als autònoms i les empreses.

MESURES PER AL LLOGUER, LA SETMANA VINENT

D'altra banda, el Govern està ultimant mesures per ajudar els ciutadans que tinguin problemes per fer front al pagament del lloguer dels seus habitatges a conseqüència de la situació que viu el país per la crisi del coronavirus i el decret de l'estat d'alarma, segons va anunciar el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbano, José Luis Ábalos, qui va manifestar la seva confiança que aquestes mesures s'aprovaran a la reunió del Consell de Ministres de la setmana vinent, atès que no hi ha temps d'autoritzar-les durant la d'aquest dimarts.

"Estem estudiant com ajudar les persones que tenen dificultats per pagar el lloguer i estan considerant les alternatives", va indicar el ministre, qui va agrair proposta de moratòria del pagament de lloguer llançades des del sector i alguns bancs.

Fonts del Govern han explicat a Europa Press que s'estan estudiant mesures similars a les de la moratòria d'hipoteques aprovada la setmana passada per a les rendes del lloguer, si bé precisen que aquestes es dirigirien únicament als col·lectius més vulnerables i els afectats pel Covid-19.

Noticias relacionadas

contador