ep el presidente del gobierno pedro sanchez al inicio de la xxi conferencia de presidentes en san
Pool - Archivo

El Govern ha acordat ampliar fins al 31 de gener de 2021 la prohibició de desnonaments i pujades "abusives" del lloguer d'habitatge, mesures destacades del denominat 'escut social' per a pal·liar les conseqüències econòmiques de la crisi de la Covid-19 en la població més vulnerable.

Concretament i segons han indicat a Europa Press fonts del Govern, aquesta pròrroga s'aprovarà aquest dimarts en el Consell de Ministres. Amb això, la prohibició de desnonaments se sustentarà en les mateixes condicions marcades el Reial decret llei de març, ampliada ara fins al 31 de gener juntament amb l'obligació de mantenir contractes de lloguer en les seves actuals condicions de cara a evitar pujades abusives.

També es prolonguen les mesures sobre grans tenidors respecte al lloguer, que "hauran de decidir" entre perdonar el 50% del lloguer o una reestructuració del deute en, almenys, 3 anys.

L'acord per a aquesta pròrroga, a instàncies d'Unidas Podemos, ja està tancat després d'una negociació intensa entre els membres de l'Executiu de coalició. A més, continuen els contactes per a segellar l'extensió d'altres mesures de protecció a col·lectius vulnerables de cara a aquest dimarts, com la prohibició de tallar subministraments bàsics, una prioritat per a la formació morada.

PRIORITAT PER A PABLO IGLESIAS

Ja al juliol el vicepresident segon de Drets Socials, Pablo Iglesias, va defensar dins del Govern, amb el suport de la resta de ministres d'Unides Podem a la coalició, la necessitat d'estendre, almenys fins a 2021, la pròrroga dels contractes dels lloguers i la prohibició d'executar desnonaments i de tallar subministraments bàsics.

Podemos i els seus socis incidien en què aquestes mesura havien de ser ampliades almenys fins l'any vinent, per a poder "continuar protegint a la població més vulnerable també després de l'estat d'alarma", de la mateixa manera que també s'estan estenent els ERTO.

El document que PSOE i Unides Podemos van elaborar de manera conjunta amb les seves propostes sobre Política Social en la Comissió per a la Reconstrucció que es va crear al Congrés ja contemplava la necessitat de prorrogar algunes de les mesures, com les moratòries de desnonaments, la impossibilitat de tall de subministraments i el suport al pagament de deutes relacionats amb l'habitatge. No obstant això, document no especificava cap data.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va demanar aquest divendres per carta al president del Govern, Pedro Sánchez, que "allargui i ampliï" com a mínim sis mesos més la moratòria dels desnonaments de lloguer a famílies en extrema situació de vulnerabilidat.

L'ÚLTIMA PRORROGA CONCLOÏA EN BREU

La pròrroga de l''escut social' aprovat pel Govern al març per fer front a la crisi de la Covid-19, que inclou les moratòries d'hipoteques i de lloguer, la prohibició de talls de subministraments a consumidors vulnerables i la flexibilitat del 'bo social' a aquest col·lectiu, finalitza aquest dimecres, mentre que la prohibició dels desnonaments sense alternativa residencial conclou el divendres.

L'Executiu va donar llum verda a l'anomenat 'escut social' al març amb diversos decrets en els quals recollia mesures sanitàries, econòmiques i socials per afrontar la crisi de la Covid-19 i les conseqüències del confinament derivat de l'Estat d'alarma decretat.

No obstant això, al juliol va aprovar tres paquets de mesures per a prorrogar fins a finals de setembre la protecció del 'escut social' per a alleujar les càrregues financeres de la hipoteca, del lloguer i els subministraments bàsics fins al 30 de setembre.

Concretament, la moratòria hipotecària sobre l'habitatge habitual es pot sol·licitar fins a aquest dimarts, 29 de setembre, i tindrà una durada de tres mesos.

Quant a les mesures per protegir les persones arrendatàries en situació de vulnerabilitat, la pròrroga de 6 mesos dels contractes d'arrendaments sobre habitatge habitual es podrà sol·licitar igualment fins a aquest dimecres, 30 de setembre.

Fins a aquest dimecres es pot sol·licitar també la moratòria o l'ajornament del pagament de la renda dels contractes d'arrendament d'habitatge, en cas que l'arrendador sigui gran tenidor d'habitatge, per a aquelles llars que es trobin en situació de vulnerabilitat econòmica.

Per part seva, la prohibició dels desnonaments sense alternativa residencial continuarà vigent fins a aquest divendres, 2 d'octubre. No obstant això, s'ampliarà demà fins al 31 de gener de 2021 la prohibició de desnonaments i pujades "abusives" de lloguer, així com les relatives als grans tenidors.

Quant a la prohibició de suspendre el subministrament d'aigua, energia elèctrica i gas a cap domicili que tingui la consideració de primer habitatge, també conclou aquest dimecres.

Noticias relacionadas

contador