trabajo cmin yolanda diaz
Moncloa

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha assegurat aquest divendres que s'avançarà el pagament de les prestacions d'atur per ajudar a tots aquells que encara no han percebut l'ajuda malgrat veure's afectats per un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), davant l'allau que ha rebut el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). En comptes de pagar-se el 10 de maig, com és habitual, s'abonaran el dia 3, ha dit Díaz, que ha afirmat a més que el Govern allargarà els ERTO per força major per als sectors que trigaran més a sortir de la crisi del coronavirus.

En una entrevista a TVE, la ministra de Treball ha volgut transmetre un missatge de calma. "Es reconeixeran totes les prestacions, s'estan reconeixent a un ritme com mai abans a Espanya. Tots els ciutadans cobraran la seva prestació", ha assenyalat Díaz, que ha afirmat que es pagaran "no el dia 10, com és habitual". "Hem avançat una setmana el pagament, mitjançant un acord amb les entitats financeres. Ho vam fer a l'abril pagant el dia 3 i farem el mateix al maig", ha assegurat. Encara que també ha alertat que les dades de l'atur seran "excepcionalment dolentes" a l'abril.

A més, ha aprofitat per respondre a les crítiques del PP per la tardança en el pagament d'aquestes ajudes als treballadors. En paraules de la titular de Treball, "o desconeix com funciona el servei d'ocupació, o vol perjudicar el Govern". No hi ha cap altra explicació, ha remarcat.

Díaz també ha lamentat que el PP no hagi convalidat els decrets de mesures econòmiques que ha promulgat l'Executiu per fer front a la crisi provocada pel Covid-19. "És molt propi de la principal força de l'oposició dir: 'és bo que caigui Espanya, guanyem les eleccions', però la societat no vol això, no vol politiqueig", ha assenyalat Díaz, que ha recordat que "a dia d'avui encara no sé les propostes del PP per sortir a aquesta crisi. Estan en una operació de desgast".

AMPLIAR ELS ERTO DE FORÇA MAJOR

D'altra banda, sobre els ERTO la ministra n'ha dit que s'ampliaran els de causa de força major per a aquells sectors que triguin més a sortir d'aquesta crisi. "Hem de continuar amb aquests ERTO per força major als sectors que continuaran amb problemes", com per exemple el turisme, ha destacat Díaz, que de nou ha renyat al PP per les seves queixes sobre la tardança del Govern a tramitar aquests expedients. "Vénen fonamentalment de partits que han governat el nostre país", ha recordat.

També Díaz ha parlat de la desescalada, i ha explicat que l'Executiu de Pedro Sánchez ja hi treballa. "Estem treballant en dues fases, una per a l'estiu i una altra per a finals d'any", ha dit, sempre basant-se en les recomanacions dels experts científics. "El Govern actua segons el que les autoritats sanitàries li assenyalen", ha indicat, deixant clar que "ningú no pot ni ha d'emmalaltir a la feina".

D'aquí la prudència, ha afirmat la ministra. "Les autoritats sanitàries ens diran com fer el procés cap a una normalitat que ja no serà igual", segons Díaz; també ha volgut a més rebaixar la polèmica que ha sorgit entorn de la renda mínima vital. "Tot el Govern està d'acord amb aquesta mesura [...] No hi ha matisos dins del Govern", ha assegurat.

"Hi ha diferències tècniques, és una mesura amb una implantació d'enorme complexitat", ha assenyalat Díaz sobre la renda mínima, després que els departaments que lideren Pablo Iglesias i José Luis Escrivá hagin mostrat diferències sobre la forma i els temps per posar en marxa aquesta mesura.

Noticias relacionadas

contador