- El 2020, arribarà el seu pic més alt: 564.000 compravendes l'any, un 8% més que el 2017
- Els britànics segueixen sent els estrangers que realitzen més compres a Espanya
La població espanyola està cada vegada més envellida i el 2016 es van produir més morts que naixements. Una de les conseqüències de la demografia espanyola és que serà el sostre del creixement al sector immobiliari. El nombre de compravendes a Espanya s'estancarà en les 500.000 unitats per l'evolució de la població.
El 2016, es van produir 448.000 transaccions d'habitatges, un 11,1% més que l'any anterior. L'estudi realitzat per Solvia sobre les tendències del sector immobiliari apunta que aquest any es realitzaran 490.000 vendes. Un nombre que anirà augmentant fins a 2020 quan preveuen que es facin 564.000 habitatges, més d'un 8% de les que es produiran aquest any.
No obstant això, a partir d'aquest punt, el nombre de transaccions baixarà fins a les 536.000 transaccions el 2021 i 501.000, el 2022, per estabilitzar-se en aquesta xifra. Les causes que apunten des de Solvia són la reducció de la demanda embassada, l’increment de l'habitatge de lloguer per les noves generacions i per la disminució de la demanda natural (població entre 25-44 anys).
Hi haurà un creixement desigual a tot Espanya. Així, a Madrid esperen que el preu de l'habitatge augmenti fins a un 14% fins al 2020
"Ara estem veient un moment de fort creixement de les transaccions derivat d'una demanda que en determinades localitzacions està embassada", ha apuntat Javier García del Río, director general de Solvia. Així, ha afegit que la demografia no convida a pensar que la mida del mercat immobiliari pugui sobrepassar les 500.000 transaccions en el llarg termini.
A més, el 72% de les transaccions es realitzen entre particulars. "Va tenir un punt més baix en els anys més durs de la crisi, quan les vendes de les entitats financeres van aconseguir el seu bec", ha assegurat García del Río. El director general ha explicat que això s'ha produït per la demanda i està focalitzada en zones "en què no hi ha possibilitat de construir". Així, els habitatges d'activitat promotora creixerà, però per fonaments demogràfics estaran a les 110.000 habitatges.
D'altra banda, segons Solvia, el 10% del comprador d'habitatge són particulars, però s'espera que augmenti fins al 30%. Per la seva banda, l'inversor representa el 15%, tot i que segons el Market View, es moderarà fins al 10%.
EL PREU AUGMENTARÀ
Pel que fa al preu, Solvia apunta que augmentarà un 7,3% fins al 2020 i esperen que el creixement anual sigui de 2-3% de mitjana. La demografia i el possible esgotament de la recuperació econòmica poden conduir una nova disminució dels preus, a partir de 2021.
No obstant això, hi haurà un creixement desigual a tot Espanya. Així, a Madrid esperen que el preu de l'habitatge augmenti fins a un 14% fins al 2020 i un 7%, a Barcelona. En aquestes dues ciutats, l'augment anual serà d'un 4% de mitjana. Els repunts seran majors als barris més cèntrics de les ciutats.
La resta de l'arc mediterrani presentarà pujades moderades, amb revaloracions anuals de l'1,5% i una alça acumulada del 4,5% fins al 2020. Finalment, a les zones interiors i del nord d'Espanya no s'espera recuperació del preu, a excepció de les grans capitals o d'algunes regions concretes com a conseqüència d'una demografia desfavorable i de les migracions de població jove.
ELS BRITÀNICS, ELS ESTRANGERS QUE MÉS HABITATGES COMPREN
"Hi ha unes expectatives molt bones per al mercat no resident, tot i que hi havia alguna cosa de por pel Brexit, ja que els britànics són els que més transaccions realitzen", ha apuntat el director general de Solvia. De fet, el nombre de compravendes realitzat per no residents del Regne Unit va disminuir un 11% el 2016 i representa el 19% del total.
En canvi, els ciutadans alemanys han augmentat el nombre de transaccions fins al 7,7%, però encara estan lluny de situar-se a prop dels britànics. Els francesos són els segons no residents que més habitatge compres, encara que només en representaven el 8,1% el 2016.