ep fmi
TWITTER - Archivo

Pedro Sánchez repeteix amb insistència que "ens trobem en una crisi simètrica que ha caigut com un roc sobre el conjunt de la UE". Però l'FMI no veu aquesta simetria per enlloc: la caiguda del PIB espanyol serà molt més pronunciada, i la recuperació de 2021, inferior. La raó és que, igual que Itàlia, hem hagut de prendre mesures molt radicals de confinament per contenir el coronavirus. La diferència més destacada amb la zona euro serà l'atur, que arribarà a cotes estratosfèriques al nostre país, i fins i tot l'organisme internacional preveu que entrarem en deflació.

La caiguda del PIB prevista per a 2020 serà del 8% a Espanya, no massa lluny del 7,5% que preveu per al conjunt de l'eurozona, com s'ha aprestat a subratllar Economia. Però si considerem aquesta xifra en comparació al creixement previst pel propi FMI abans del coronavirus, la cosa canvia: Espanya perdrà 9,6 punts de PIB el 2020, comparat amb els 8,8 del grup.

També és el cas del creixement esperat per a 2021, ja que el nostre país només rebotarà 2,7 punts més del que es preveia, comparat amb els 3,3 de la regió. No obstant això, la gran diferència serà l'atur, ja que Espanya passarà del 14,1% de 2019 a un terrorífic 20,8% enguany, que només millorarà fins al 17,5% en 2021. Les xifres per a la zona euro són d'un 7,6% el 2019, 10,4% el 2020 i 8,9% el 2021.

L'FMI també preveu que el nostre país pateixi tal caiguda de la demanda i la renda de les llars, que farà que l'IPC entri en deflació (-0,3%), amb una retorn a la inflació del 0,7% en 2021. Aquí tampoc no hi ha simetria amb els nostres socis, que mantindran els preus en terreny positiu (0,2%) enguany, i un 1% positiu de cara al següent.

En el cas espanyol, la caiguda del PIB serà la més gran registrada des de la Guerra Civil. En aquells dies, el descens va ser del 7,73% el 1936 i del 24,5% a l'Espanya en ruïnes de 1939. La tisorada a les previsions per a Espanya és, al costat de la d'itàlia, la més severa que ha fet l'FMI en aquesta nova revisió.

No hi haurà recuperació en V. Ho diu l'FMI. El fons monetari ha aprofitat l'ocasió per batejar l'actual crisi, la del coronavirus, com la Gran Reclusió, fent-se eco de la Gran Recessió, l'única altra gran crisi que veu comparable a aquesta que s'apropa.

CAP POTÈNCIA RECUPERARÀ EL QUE HAURÀ PERDUT AL 2021

Espanya i Itàlia no estan soles. Grècia també en sortirà molt mal parada, segons les seves previsions. Més esperança hi ha a Alemanya, que destruirà un 7% de la seva activitat enguany, però rebotarà un 5,2% al 2021. Pel que fa a França, caurà un 7,2% al 2020 i recuperarà un 4,5% al 2021. En qualsevol cas, cap potència europea recuperarà en 2021 el que haurà perdut al 2020, un altre titular cridaner que deixen aquestes projeccions.

La cosa encara pot empitjorar. L'FMI avança diversos escenaris en el seu informe: que la lluita contra el brot s'allarga més enllà del que es preveu ara mateix, o que té lloc un altre episodi del virus al 2021 (encara que més moderat)... i fins i tot que la lluita contra l'actual virus s'encavallii amb l'aparició d'un nou brot l'any que ve.

En el primer dels escenaris, la caiguda del PIB mundial enguany no seria del 3%, com l'FMI augura fins al moment, sinó del 6%. En el segon cas, el món rebotarà només un 0,9% al 2021 enlloc del 5,8% que ara pronostica l'organisme. En el tercer, 2021 tornarà a ser un any de recessió a escala global.

Noticias relacionadas

contador