• "La pregunta ara és si la Fed continuarà o no amb el camí marcat o si, un cop més, ha d'adoptar una postura més cautelosa", indica Danske Bank
  • Compte amb França, el debat de Macron i Le Pen, també sota el focus
  • Experts de Nomura indiquen que hi ha tres motius fonamentals per ser optimistes en el curt termini en el 'cable' (lliura / dòlar)
dinero, dolares, rico, billetes

Durant les pròximes hores, l'únic que importarà per a l'operativa del dòlar és si hi ha canvis a la declaració de política monetària del Comitè Obert de la Reserva Federal dels EUA (Fed) que donin suport a una pujada de tipus de juny. En aquests termes s'expressa l'experta al mercat de les divises, Kathy Lien, que destaca la vulnerabilitat del 'bitllet verd' davant dels seus rivals europees, fonamentalment l'euro i la lliura. Els operadors del mercat de les divises esperaran aquesta cita clau per decidir si empenyen l'euro / dòlar més enllà de la formidable resistència que presenta als 1,0950 dòlars.

Analistes de Danske Bank no preveuen una variació significativa en aquesta reunió que se celebra, a més, sense compareixença de la president del banc central, Janet Yellen. "Per ara, hi ha dos augments de taxes descomptats durant els propers 12 mesos i el focus ha virat, recentment en el calendari de la reducció del balanç de la Fed", comenten aquests experts. I afegeixen: "Les dades macroeconòmiques dels EUA han mostrat un debilitament i la pregunta ara és si la Fed continuarà o no amb el camí marcat o si, un cop més, ha d'adoptar una postura més cautelosa".

"La pregunta ara és si la Fed continuarà o no amb el camí marcat o si, un cop més, ha d'adoptar una postura més cautelosa", indica Danske Bank

Si és així, Lien creu que l'euro tornarà a intentar superar el preu dels 1,0950 dòlars i "ho aconseguirà si la Fed decep". Des del punt de vista tècnic, segons José María Rodríguez, analista de Bolsamanía, "a la vista del gràfic diari sobre l'euro / dòlar i tot i que tenim importants resistències a la volta de la cantonada la clau, en la meva opinió, és al buit alcista de dilluns de la setmana passada (que a més ho és també setmanal) als 1,07246".

"De fet es pot dir que en la mesura que aquest buit no es tanqui, o, el que és el mateix, s'anul·li, el caire de trading a l’encreuament hauria de ser més a l'alça que a la baixa", apunta l'expert. De fet encara hi ha la possibilitat que part d'aquest gran buit alcista s’ompli, almenys parcialment, abans d'intentar arribar a cotes més altes. "Així, pel costat de les resistències tenim els 1,0950-1,0960 i per sobre dels 1,1020 aproximadament per on passa la directriu baixista de l'últim any", indica Rodríguez.

LA LLIURA I EL IEN

La moneda compartida no és l'única que s'està exercint favorablement davant la divisa dels EUA. La lliura ha continuat també operant per sobre dels 1,2900 dòlars i amb diversos intents de seguir pujant, per sobre dels 1,2950 dòlars, com a resistència més immediata i, després, dels 1,3000 dòlars, "de camí a l’àrea dels 1,3300 dòlars, preus en els quals cotitzava abans de la votació sobre el Brexit ", argumenta Michael Hewson, analista de CMC Markets.

Experts de Nomura indiquen que hi ha tres motius fonamentals per ser optimistes en el curt termini en el 'cable' (lliura / dòlar)

Des que la primera ministra britànica va anunciar eleccions anticipades el 8 de juny, la divisa britànica ha tractat de conquerir gran part del terreny perdut per l’'efecte Brexit' i es manté en els màxims de sis mesos que va depassar el 27 d'abril. Experts de Nomura indiquen que hi ha tres motius fonamentals per ser optimistes en el curt termini en el 'cable' (lliura / dòlar). "La prima de la inflació en la lliura esterlina està començant a semblar excessiva", expliquen els analistes del banc d'inversió. A més, "el Banc d'Anglaterra pot començar a ser menys pessimista si una sorpresa de creixement global positiva agafa els mercats del Regne Unit desprevinguts". I, finalment, analistes de l'entitat nipona afegeixen "la dificultat de les primeres etapes de les negociacions de Brexit sembla haver estat ja descomptada".

Un panorama completament diferent presenta el ien. El dòlar ha operat molt a prop dels seus màxims de sis setmanes contra la moneda japonesa, als 112,500 iens. L'opinió dels analistes és que els riscos geopolítics i l'escalada de tensions a Corea ha afavorit la moneda nord-americana, però creuen també que el focus està canviant cap a les dades macroeconòmiques, fet que hauria d'acabar per impulsar el ien.

I FRANÇA?

A més de la reunió de la Fed, els mercats assistiran aquest dimecres al cara a cara entre els candidats de la segona volta de les eleccions presidencials a França. El centrista Emmanuel Macron i la ultra-dretana Marine Le Pen protagonitzaran l'últim debat televisat entre els dos contendents, a quatre dies de la cita amb les urnes. Experts consultats esperen que l'operativa de l'euro es vegi afectada per aquest esdeveniment.

Tot i que les enquestes segueixen afavorint Macron, ja que manté el 60% de la intenció de vot davant de Le Pen, que segueix al voltant del 40%, encara hi ha una àmplia porció de votants que encara no han pres partit per un dels dos candidats, de manera que analistes com Nicolás López de M&G Valors adverteixen que el país no està fora de tot perill. "Els mercats han reaccionat amb alleujament als resultats de la 1a volta de les eleccions franceses. L'eliminació d'un dels dos candidats "antieuropeus", l'esquerrà Melenchon, deixa el centrista Emmanuel Macron com a clar favorit davant de Marine Le Pen per a la 2ª volta segons les primeres enquestes ", assenyala l'expert.

"Però potser els mercats han cantat victòria abans d'hora", alerta l'analista. "La pugna Le Pen-Macron té molt en comú amb la que van sostenir Clinton i Trump o amb el referèndum de l'Brexit i en tots dos casos el resultat no va ser l'esperat", recorda. "Encara que és probable que finalment Macron s'emporti la victòria, creiem que el resultat serà bastant més ajustat del previst i que a mesura que ens acostem al 7 de maig les incerteses van a anar en augment", alerta López.

Noticias relacionadas

contador